Falsă campanie pe Facebook, pornind de la fotografiile unui copil cu varicelă

Data publicării:
Popular Smart Phone Apps Of 2016
LONDON, ENGLAND - AUGUST 03: A person holds an iPhone displaying the Facebook app logo in front of a computer screen showing the facebook login page on August 3, 2016 in London, England. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Un anunț umanitar cu privire la un băiețel despre care autorii mesajului susțin că ar fi bolnav de cancer și ar avea nevoie de ajutor a fost distribuit de peste 1 milion de utilizatori ai rețelei de socializare Facebook, informează marți The Telegraph și BBC, citate de Agerpres.

Popular Smart Phone Apps Of 2016
FOTO: Getty Images

Fotografiile copilului având corpul vizibil afectat de varicelă au fost folosite pentru a păcăli utilizatorii că Facebook va dona bani pentru ajutarea băiețelului cu condiția ca anunțul să fie apreciat, comentat și distribuit de cât mai multe ori.

''Acest copilaș are cancer și are nevoie de bani pentru operație'', se arată în anunțul fals care precizează că ''Facebook a decis să îl ajute, 1 apreciere = 2 dolari. 1 comentariu = 4 dolari. 1 distribuire = 8 dolari''.

Jasper Allen, acum în vârstă de 3 ani, din St Neots, Cambridgeshire, afectat de un caz sever de varicelă, a apărut în mai multe articole de presă publicate anul trecut, precizează The Telegraph.

Mama lui, Sarah Allen, a declarat pentru BBC: ''Am fost avertizați că oamenii ar putea lua aceste fotografii... pentru că dai căutare pe Google cu varicelă pozele lui sunt acolo. Așa că am fost conștienți că acest lucru s-ar putea întâmpla, dar nu în acest mod, să se spună că are cancer''.

Sarah Allen a declarat că după ce a adresat Facebook o sesizare contul de pe care a fost publicat anunțul a fost dezactivat, însă anunțul a continuat să fie disponibil pe rețeaua de socializare.

Potrivit unui blogger specializat în securitate, acesta ar putea fi un caz de "link farming", în care persoanele răuvoitoare apelează la diverse metode pentru a-i determina pe utilizatori să interacționeze cu un mesaj publicat pe Facebook astfel încât să le poată trimite ulterior mesaje sau să le vândă profilul și contactele, precizează BBC.

''Sunt multe șmecherii care utilizează acest gen de imagini emoționale - uneori pentru a obține bani'', a explicat Graham Cluley. Acesta a adăugat că ulterior victimele pot primi mesaje prin care sunt anunțate că au câștigat un premiu sau prin care li se cere numărul de telefon ori alte informații personale.

''Problema e că oamenii cred lucrurile care sunt publicate online; ar trebui să fie mai atenți la ce apreciază și distribuie'', a precizat Cluley.

Potrivit BBC, Facebook investighează acest caz și plângerile primite și a refuzat să comenteze până când procesul va fi finalizat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii au în genă doar 20% din strămoșii daci, restul de 50% sunt...
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Delia îndeamnă românii să iasă la vot: "Mi-e frică. În ultimele zile m-am simțit ca în Povestea Slujitoarei...
Film Now
S-a spus că Ariana Grande a luat 15 milioane $ pentru Wicked, iar Cynthia Erivo doar 1 milion. Reprezentanții...
Adevarul
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro. „Am vândut anul trecut cu...
Newsweek
50% în plus la pensie pentru pensionarii cu grupe și condiții grele. Instanța anunță cum iei banii
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a alertat autoritățile, după ce fiul ei cel mic a căutat pe internet informații despre...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Dolph Lundgren, anunț neașteptat de pe patul de spital, după aproape zece ani de luptă cu cancerul: „A fost o...
UTV
Megan Fox a intors toate privirile intr-o rochie transparenta, cu burtica la vedere. Actrita este insarcinata...