Dezbaterea parlamentarelor la Digi24. Ce cred candidații la Senat și Camera Deputaților despre concluziile CSAT și decizia CCR

Data actualizării: Data publicării:
Dezbaterea candidaților la alegerile parlamentar
Dezbaterea candidaților la alegerile parlamentare. Foto: Digi24
Din articol
Participanți la dezbatere: Cum comentați concluziile CSAT? Întrebare pentru USR: Ce va face USR dacă Elena Lasconi nu va mai fi pe liste? Întrebare pentru PSD: A băgat candidatul greșit în turul al doilea? Întrebare pentru toate partidele: Care credeți că va fi  impactul deciziei CCR pentru parlamentare? Întrebare PNL pentru AUR: dacă Georgescu ajunge președinte și face referendum pentru ieșirea din UE, cum va vota AUR? Întrebare AUR pentru PNL: România a pierdut un loc în Consiliul de Securitate al ONU. Cine își asumă eșecul? Întrebare UDMR pentru AUR: Care e diferența dintre un legionar și un nazist? Întrebare PSD pentru USR: Credeți că în turul 2 vă poate ajuta acest hate speech împotriva PSD? Întrebare pentru Csoma Botond: Aveți rapoarte de la SRI, SIE, puteți cere explicații. Există ceva ce Parlamentul ar fi putut să facă? Dacă se repetă alegerile, vor trebui să plece membri și șefi din aceste servicii? Ce garanție avem că alegerile de duminică vor fi corecte? Întrebare AUR pentru PSD: Câte spitale s-au construit în România în ultimii 35 de ani. Întrebare UDMR pentru AUR: Cum explicați faptul că acum 2 ani v-ați delimitat de Georgescu, acum îl susțineți? Întrebare PSD pentru AUR: De ce nu și-a asumat George Simon eșecul? Întrebare PNL pentru USR: Propuneți 0 taxe pe salariul minim. Ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul 2 de pensii? Întrebare pentru Cosmin Corendea: Credeți că cetățenii trebuie să aibă dreptul de a protesta? Susțineți un candidat care se declară împotriva protestelor? Întrebare pentru PSD: Subvențiile partidelor s-au triplat. PSD a primit 50 de milioane de euro în 5 ani. Nu considerați că trebuie să fie mai transparentă cheltuirea subvenției. Întrebare pentru Ramona Ioana Bruynseels: Candidatul pe care îl susțineți a spus că femeile nu sunt pregătite pentru funcții în stat și că au un alt rol, de a aduce copii pe lume. Întrebare pentru USR: Există premisele să fie schimbată ordinea din primul tur. Ce va face USR? Întrebare pentru Burduja: Ați declarat că TikTok reprezintă un pericol. Au fost șterse aplicațiile de pe telefoanele instituțiilor statului? S-a făcut prea puțin pentru a proteja alegerile?

Mai sunt trei zile până când România se va afla, din nou, în fața unui scrutin crucial pentru viitorul țării. Duminică ne vom alege reprezentanții în Parlament, acei politicieni care fac legi pentru oameni și au un rol hotărâtor pentru numirea membrilor guvernului, dar și ai unor instituții-cheie din stat. La Digi24 are loc dezbaterea parlamentarelor, moderată de Cosmin Prelipceanu și Liliana Ruse. Participă candidați de la  parlamentare din partea PSD, PNL, USR, AUR și UDMR. Sunt în discuție și principalele teme ale zilei: concluziile CSAT că au fost nereguli în campanie, iar CCR a decis renumărarea voturilor de la primul tur al prezidențialelor.

Participanți la dezbatere:

PSD: Florin Manole, Adrian Câciu

PNL: Gabriela Horga, Sebastian Burdua

USR: Ionuț Moșteanu, Irineu Darău

AUR: Ramona Ioana Bruynseels, Cosmin Corendea

UDMR: Botond Csoma, Lorand Antal

Cum comentați concluziile CSAT?

Florin Manole (PSD): Cine a greșit trebuie să răspundă. Poate explicații, poate mai mult.

Adrian Câciu (PSD): Trebuie să se aplice legea în România. Parlamentul trebuie să fie format din oameni puternici.

Sebastian Burduja (PNL): PNL a înțeles această lecție și a reacționat cu o nouă conducere. De aici și votul cu care oamenii ne-au sancționat. Instituțiile trebuie să funcționeze când există un pericol la adresa României.

Irineu Darău (USR): Să se ajungă în justiție, cei vinovați să răspundă. Avem nevoie de o președintă activă care să impună oameni capabili să facă față unor asemenea situații.

Ionuț Moșteanu (USR): Cine a făcut nereguli trebuie să răspundă penal.

Ramona Ioana Bruynseels (AUR): Un răsouns al sistemului, care a suferit o mare înfrângere. Oamenii au dat un semnal puternic partidelor și conducerii.

Botond Csoma (UDMR): Când Iohannis a spus că statul a eșuat, a avut dreptate. Și el a eșuat. A spus că nu au fost probleme, acum CSAT zice exact invers. Pe cine să mai crezi? CCR cere renumărare până mâine la ora 14.00. E o glumă proastă.

Lorand Antal (UDMR): Cuvântul este haos.

Întrebare pentru USR: Ce va face USR dacă Elena Lasconi nu va mai fi pe liste?

Ionuț Moșteanu :Au dat drumul la acest tăvălug care ignoră votul oamenilor. Oamenii au venit și au ales, asta e democrația. Elena Lasconi e în continuare candidat, are susținerea a mii de oameni. Chiar dacă vrea Ciolacu să refacă alegerile, Elena Lasconi va rămâne pe liste.

Irineu Darău: Această ipoteză nu poate exista într-o democrație. Vom merge până la capăt în justiție

Florin Manole (PSD): Ciolacu a felicitat-o pe Lasconi, Ciolacu nu a depus nicio contestație.

Gabriela Horga (PNL) : Acest circ pe care îl fac PSD și USR este ceea ce ne-a adus aici la o societate dezbinată, trebuie să înțelegem asta.

Cosmin Corendea (AUR): Să așteptăm ca instituțiile să-și facă treabă.

Lorand Antal (UDMR): Haideți să ne concentrăm pe alegerile parlamentare, să nu ne trezim cu un parlament cu peste 40% extremiști.

Întrebare pentru PSD: A băgat candidatul greșit în turul al doilea?

Adrian Câciu: Poate ați auzit niște zvonuri. Candidatul PSD nu a ajuns în turul doi. Nu e nimic real. Acum ne concentrăm ca PSD să vie pe primul loc în Parlament.

Întrebare pentru toate partidele: Care credeți că va fi  impactul deciziei CCR pentru parlamentare?

Florin Manole (PSD): Nu am cum să estimez impactul a ceva ce nu cunosc.

Sebastian Burduja (PNL): Aceste discuții nu fac decât să decredibilizeze instituțiile democratice.

Irineu Darău (USR): Aruncarea în haos a alegerilor prezidențiale nu poate duce decât la creșterea extremismului.

Cosmin Corendea (AUR):Sperăm ca numărătoarea să rămână la fel, altfel ar fi aruncată țara în haos.

Botond Csoma (UDMR): Cred că această degringoladă face bine extremiștilor.

Întrebare PNL pentru AUR: dacă Georgescu ajunge președinte și face referendum pentru ieșirea din UE, cum va vota AUR?

Cosmin Corendea: Împotrivă. Ne-am plictisit să fim acuzați de lucruri pe care nu le-am spus niciodată. Nu am spus că vom ieși din NATO și UE, din contră, apărăm interesul României.

Ramona Ioana Bruynseels: Vă rog să luați programul domnului Georgescu să să vedem unde scrie că dorește să ieșim din NATO. În declarații scoase din context, nu mai cred, mai ales după ce am fost acuzați de tot felul de lucruri, nu avem nimic de a face cu Rusia și alte lucruri invocate.

Gabriela Horga, PNL: Candidatule pe care AUR îl susține a spus că „UE e o cacialma”.

Întrebare USR pentru PSD: Vă simțiți reprezentat de Terheș, fost reprezentant PSD? Credeți că decizia CCR e o călcare în picioare a democrației?

Florin Manole (PSD): Dacă e să ne raportăm la foști colegi, vă simțiți reprezntat de domnul Andrușceac, membru fondator USR? Nici pe mine nu mă reprezintă Terheș.

Adrian Câciu (PSD): Avem nevoie de un parlament puternic. Am încercat să nu folosesc fiecare întrebare pentru lozinci electorale. Am admis rezultatul alegerilor.

Întrebare AUR pentru PNL: România a pierdut un loc în Consiliul de Securitate al ONU. Cine își asumă eșecul?

Sebastian Burduja: Nu credeți că trebuie să ne gîndim la problemele oamenilor? E un loc important, pe care România l-a pierdut.

Întrebare UDMR pentru AUR: Care e diferența dintre un legionar și un nazist?

Cozmin Corendea: E o întrebare jucăușă, nu are legătură cu realitatea din România de astăzi. 

Ramona Ioana Bruynseels: Nu e relevantă pentru noi.

Întrebare PSD pentru USR: Credeți că în turul 2 vă poate ajuta acest hate speech împotriva PSD?

Irineu Darău: Noi nu am avut vreun element de discurs al urii vreodată și în niciun caz în ceea ce privește votanții. Venim după trei ani de guvern falimentarNu putem să nu spunem adevărul și eu cred că dvs. nu vă înțelegeți alegătorii și românii. Sunteți total deconectați după trei ani de guvernare de ce vor românii.V-au dat o lecție.

Florin Manole (PSD): Ne-ați numit asistați sociali. Avem susținători oameni rezonabili.

Întrebare pentru Csoma Botond: Aveți rapoarte de la SRI, SIE, puteți cere explicații. Există ceva ce Parlamentul ar fi putut să facă?

Botond Csoma: Există un deficit de imagine. Nu știu dacă comisia parlamentară – am observat că e mai mult un control formal. Nu există un control real din partea Parlamentului. Cred că CSAT, președintele, serviciile puteau să facă mai mult.

Dacă se repetă alegerile, vor trebui să plece membri și șefi din aceste servicii?

Botond Csoma UDMR: Există un deficit de imagine al serviciilor secrete. Acel control care se desfășoară în comisie asupra SRI este mai mult formal, deci nu consider că există un control real, deci Parlamentul nu putea să facă mai mult, dar președintele, CSAT-ul puteau să facă mai mult. Nu este un vid legislativ dar ține mai mult de lipsa culturii de control asupra SRI. Cred că trebuie să avem o discuție serioasă despre controlul asupra serviciilor pentru că acesta este unul formal și dacă repetăm alegerile înseamnă că am avut un eșec major. 

Cosmin Corendea (AUR): Nu cred că am văzut asumare instituțională în ultimii 35 de ani în România.

Irineu Darău (USR): Orice eșec major trebuie să ducă la demisii. Trebuie control civil pentru serviciile de informații și e nevoie de el 2025.

Gabriela Horga (PNL): Orice instituție trebuie să prezinte dovezi concrete. Reglementările există și în alte state, funcționează, dar avem nevoie de aplicarea lor.

Adrian Câciu (PSD): Legislația trebuie adaptată, pe de altă parte dacă va fi așa trebuie să existe responsabilitatea celor care nu au prevenit.

Ce garanție avem că alegerile de duminică vor fi corecte?

Ionuț Moșteanu (USR): O să fim acolo să stăm drepți în continuare, o să luptăm. O să sesizăm abuzurrile. Decizia CCR e un abuz. Se renumără fără camere, fără observatori. Nu mai e democrație.

Irineu Darău (USR): USR va echilibra lucrurile.

Cosmin Corendea (AUR): Nicio garanție că alegerile vor fi corecte. Sper ca alegătorii să voteze pentru schimbarea partidelor tradiționale.

Ramona Ioana Bruynseels (AUR): Oamenii noștri din secții vor fi atenți, ne vor proteja voturile.

Lorand Antal (USMR): Am vorbit despre CCR, CSAT, mai puțin despre oameni. Mesajul trebuie să fie onest și să fie despre oameni. Oamenii o să voteze. S-ar putea să ne trezim cu niște forțe de care ne e frică tuturor. Oamenii sunt supărați, frustrați. Haideți să ne reîntoarcem la oameni.

Florin Manole (PSD): Oamenii nu trebuie să fie speriați. Am avut alegeri corecte, evaluate drept corecte de instItuțiile internaționale. Au fost doar probleme punctuale. Există duminică reprezentanți ai partidelor, observatori, alegerile vor fi corecte. Când se cere vreo renumărare, nu trebuie să sperie nici oamenii, nici partidele, nici pe cei care au numărat onest voturile.

Sebastian Burduja (PNL): Instituțiile nu sunt perfecte, au greșit unii și alții și trebuie să răspundă, dar nu trebuie să negăm democrația din România.

Gabriela Horga (PNL); Votul la alegerile locale are loc duminică, la locale am avut 30%. Nu vă cățărați pe un vot emoțional al românilor.

Cosmin Corendea (AUR): Candidatul liberal a obținut 8%.

Ramona Ioana Bruynseels (AUR): Noi suntem un partid tânăr, voi v-ați trădat liderul.

Irineu Darău (USR): Sunt saci de voturi nepăzite. Așa funcționează democrația?

Întrebare AUR pentru PSD: Câte spitale s-au construit în România în ultimii 35 de ani.

Adrian Câciu: Sunt în construcție 3 spitale regionale, 24 pe PNRR, 80 de proiecte depuse, în ultimii 3 ani s-au finalizat 218 unități spitalicești.

Întrebare UDMR pentru AUR: Cum explicați faptul că acum 2 ani v-ați delimitat de Georgescu, acum îl susțineți?

Ramona Ioana Bruynseels: Când ne-am despărțit de domnul Călin Georgescu ne-am despărțit pentru că dânsul nu a vrut să aibă de-a face cu un partid, nu a vrut să intre în partid. Încă de atunci a spus că el va rămâne independent și că are șanse mai mari. Eu nefiind atunci în partid, acesta este motivul pe care mi l-au comunicat colegii. (În comunicatul AUR erau menționate declarațiile pro-legionare ale lui Georgescu, n.r.). Ne-am delimitat de unele declarații cu iz legionar de la mai multe persoane.

Irineu Darău (USR): Cel puțin doi membri AUR au avut discursuri asemănătoare și nu v-ați delimitat de ei.

Ramona Ioana Bruynseels: Nu susținem discursuri pro-legionare.

Întrebare PSD pentru AUR: De ce nu și-a asumat George Simon eșecul?

Ramona Ioana Bruynseels: Nu a fost un eșec, ne-am păstrat numărul de voturi, care ne face cinste, suntem un partid tânăr. Simion e bucuros că în finală a ajuns un reprezentant al suveranismului.

Sebastian Burduja (PNL): Dacă Georgescu îl glorifică pe Zelea Codreanu, vă deziceți de el?

Ramona Ioana Bruynseels:  AUR nu are nimic de-a face cu mișcarea legionară. Nici Georgescu nu susține, spune foarte clar că nu are de-a face cu mișcarea legionară, cu Rusia.

Întrebare PNL pentru USR: Propuneți 0 taxe pe salariul minim. Ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul 2 de pensii?

Ionuț Moșteanu: Românii știu cel mai bine ce să facă cu banii lor. Vrem să lăsăm mai mulți bani în buzunarul lor. Peste 19.000 de foști primari vor primi pensii speciale, vi se pare normal? Acest zero taxe pe salariul minim este o țintă, în programul de guvernare avem zero taxe pentru tineri.

Irineu Darău: Inițiativa noastră a fost să creștem contribuțiile la Pilonul 2, PSD și PNL le-au picat.

Gabriela Horga (PNL): PNL rămâne singurul apărător al Pilonului 2 de pensii.

Florin Manole (PSD): Zero contribuții pe salariul minim înseamnă zero taxe. Ele trebuie înlocuite de undeva. De unde vor veni banii?

Irineu Darău: Din pensiile speciale.

Întrebare pentru Cosmin Corendea: Credeți că cetățenii trebuie să aibă dreptul de a protesta? Susțineți un candidat care se declară împotriva protestelor?

Cosmin Corendea (AUR): De ce nu-l întrebați direct pe Georgescu? Nu sunt reprezentantul lui, sunt reprezentant AUR și candidez din partea AUR. Eu nu pot să vorbesc în numele unei persoane. Dar este singura soluție suveranistă la tot ce vedem aici și îmi doresc ca toate valorile tradiționale și mai ales Biserica să poată rezista. Dacă dânsul asta consideră, eu nu am ce să comentez. Am auzit că sunt OZN-uri, nu pot să comentez eu așa (AUR îl susține pe Georgescu în turul 2 al prezidențialelor, n.r.).

Ramona Ioana Bruynseels (AUR): Nu am dezinformat pe nimeni. Știți dvs de câte ori au căzut drone în România și de câte ori s-a convocat CSAT?  În ce privește declarația lui Georgescu, să ne arătați întreaga declarație, nu doar o frază. Nu am venit aici să fim purtătorii de cuvânt ai lui Călin Georgescu. Îl vom susține până la capăt pe Călin Georgescu.

Întrebare pentru PSD: Subvențiile partidelor s-au triplat. PSD a primit 50 de milioane de euro în 5 ani. Nu considerați că trebuie să fie mai transparentă cheltuirea subvenției.

Adrian Câciu: E nevoie de o adaptare a legislației.

Florin Manole: Când partidele greșesc, e bine să recunoască. Nu e totală lipsa de transparență, dar sunt situații.

Stelian Burduja (PNL): Vrem reducerea subvenției și transparență.

Irineu Darău (USR): Avem toate contractele pe site.

AUR: Da,

UDMR: Da.

Întrebare pentru Ramona Ioana Bruynseels: Candidatul pe care îl susțineți a spus că femeile nu sunt pregătite pentru funcții în stat și că au un alt rol, de a aduce copii pe lume.

Ramona Ioana Bruynseels: Noi nu suntem purtătorii de cuvânt al lui Călin Georgescu. Îl susținem la prezidențiale, avem puncte ideologice comune. Ca femeie nu pot să fiu de acord cu această declarație, dar iau în considerare doar ce scrie negru pe alb. Soția lui Georgescu nu mi se pare o victimă. În AUR avem multe femei în funcții de conducere.

Întrebare pentru USR: Există premisele să fie schimbată ordinea din primul tur. Ce va face USR?

Ionuț Moșteanu: Unde e frauda? După alegeri de duminică nu au fost plângeri. Se va renumăra fără observatori, fără camere. Unde credeți că va fi frauda?

Irineu Darău: Vom reprezenta oamenii. România nu e sat fără câini.

Întrebare pentru Burduja: Ați declarat că TikTok reprezintă un pericol. Au fost șterse aplicațiile de pe telefoanele instituțiilor statului? S-a făcut prea puțin pentru a proteja alegerile?

Sebastian Burduja: Ca ministru al digitalizării, am făcut legea securității cibernetice, jalon din PNRR. Scrie că dezinformarea e amenințare și trebuie contracarată. România are legislație, dar trebuie să aplicată. În instituțiile pe care le-am condus nu există TikTok.

Editor : M.I. | M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri