Sita Tyasutami avea febră, o tuse seacă și greață. Era în spital, așteptând să fie diagnosticată. La fel și mama ei, Maria Darmaningsih aflată în același spital. Au aflat însă că au fost infectate cu noul coronavirus nu de la medici, ci de la președintele țării, relatează BBC.
S-a întâmplat în Indonezia, în momentul în care țara înregistra primele cazuri de COVID-19.
Aflate în spital, Tyasutami și mama ei așteptau rezultatele testelor de coronavirus, când au urmărit la televizor o declarație în direct a președintelui țării, Joko Widodo. Acesta a spus că doi cetățeni indonezieni au fost testați pozitiv și că este vorba despre primele două cazuri confirmate din Indonezia. Cele două persoane, o femeie de 64 de ani și fiica ei în vârstă de 31 de ani, erau tratate într-un spital de boli infecțioase din Jakarta, spunea președintele.
Tyasutami povestește că nu-i venea să creadă: Widodo vorbea despre două paciente din spitalul în care se aflau ea și mama ei, cu profilurile lor, cu vârstele lor, cu simptomele lor și cu istoricul lor de contacte.
A întrebat o asistentă dacă în spital mai erau alți pacienți cu coronavirus, iar răspunsul a fost: nu.
„Eram confuză, furioasă, tristă. Nu știam ce să fac, pentru că știrea era în toată presa”, povestește ea.
Tyasutami spune că, înainte de acest diagnostic, era dansatoare profesionistă, artistă, soră, fiică, prietenă. A fost apoi redusă la două cuvinte: „cazul 1”. Istoricul ei medical a apărut în presă. Detaliile cazului ei au fost relatate greșit. Pe internet s-au răspândit zvonuri false.
În câteva ore, a devenit chipul epidemiei de coronavirus din Indonezia.
Tyasutami spune că a luat virusul după ce a participat la un eveniment unde era și o femeie din Japonia, care a fost diagnosticată cu COVID-19. Avea deja simptome, dar nu fusese testată.
„Atunci am insistat din nou să fiu testată”, spune ea.
Tyasutami și mama ei au aflat rezultatele în 2 martie. Se așteptau să afle de la doctori, dar diagnosticul lor a fost citit de președintele țării. Abia după câteva zile li s-a spus că, în cazul unei epidemii, legea spune că președintele țării trebuie să fie informat înaintea pacienților.
Anunțul președintelui le-a pus însă pe Tyasutami și pe mama ei în lumina reflectoarelor. Inițialele lor au fost aflate și au început să circule pe WhatsApp. A început o campanie de ură pe rețelele sociale, cu informații false despre viața lor.
„Au atacat-o pe Sita și au spus că ea e de vină pentru că a adus virusul în Indonezia. Au dat vina pe ea pentru că și-au pierdut locurile de muncă sau pentru că au fost separați de familiile lor. Au spus că nu se poate să arate atât de bine după ce a fost bolnavă, că totul a fost o înscenare”, povestește sora lui Tyasutami, Ratri Anindyajati.
Tyasutami a fost judecată pe rețelele sociale, chiar dacă este posibil ca în Indonezia să fi existat cazuri de coronavirus și înainte de 2 martie. Guvernul a negat, dar un studiu făcut de universitatea Harvard în februarie sugera că ar fi putut exista „cazuri nediagnosticate” în Indonezia, care are legături apropiate cu China, țara unde a izbucnit pandemia de coronavirus.
Acum, Indonezia este printre țările cel mai grav afectate din sud-estul Asiei, cu circa 12,000 de cazuri și aproape 900 de morți.
„Înainte de diagnostic, aveam mai puțin de 2.000 de fani pe Instagram. Nu îmi trimitea nimeni mesaje pline de ură. După câteva zile, numărul fanilor a ajuns la 10.0000. Oamenii comentau la orice, mai ales la fotografiile mele în haine sexy, de dans”, spune Tyasutami.
Ea adaugă că au existat știri false că japoneza cu care a intrat în contact era o prietenă apropiată care o „închiria”.
„Povestea mea a fost răstălmăcită de atâtea ori. Oamenii presupuneau tot felul de lucruri”, mai spune ea.