Papa Francisc, aflat în Indonezia, avertizează împotriva extremismului religios: Denaturează credința prin „înșelăciune și violență”

Data publicării:
papa francisc in indonezia
Papa va părăsi vineri Indonezia înainte de a se îndrepta către Papua Noua Guinee, apoi Timorul de Est și Singapore. Sursa foto: Profimedia Images

Papa Francisc i-a îndemnat miercuri pe liderii politici din Indonezia, cea mai populată țară cu majoritate musulmană din lume, să se ferească de extremismul religios, despre care a spus că denaturează convingerile oamenilor prin „înșelăciune și violență”.

În prima zi din cea mai lungă călătorie a sa, care include nouă zile în Asia de Sud-Est, unde creștinii sunt o minoritate, Suveranul Pontif s-a întâlnit și cu preoți și credincioși catolici locali și le-a cerut să nu-și forțeze credința asupra altora, informează Reuters.

Într-un discurs adresat liderilor politici din Indonezia, Papa Francisc a spus că Biserica Catolică își va spori eforturile pentru dialogul inter-religios, în speranța de a ajuta la combaterea extremismului.

În acest fel, prejudecățile pot fi eliminate, iar un climat de respect reciproc și încredere poate crește”, a spus Papa în vârstă de 87 de ani într-o alocuție la palatul prezidențial din Jakarta.

Acest lucru este indispensabil pentru a face față provocărilor comune, inclusiv cea a combaterii extremismului și intoleranței, care, prin denaturarea religiei, încearcă să-și impună punctele de vedere folosind înșelăciune și violență”, a spus Francisc.

Aproximativ 87% din populația de 280 de milioane a Indoneziei este musulmană, iar libertatea religioasă este garantată în constituția țării.

Deși Indonezia a avut câteva cazuri de violență islamistă în ultimii ani, inclusiv atentate sinucigașe în 2021 și 2022 legate de un grup inspirat de Statul Islamic, extremismul religios a fost în declin de la o serie de atacuri importante de acum două decenii, care au inclus Atentatul din Bali din 2002, care a ucis 202 de persoane, inclusiv 88 de australieni.

Președintele de 10 ani al Indoneziei, Joko Widodo, i-a mulțumit Papei pentru apelurile sale la încetarea focului în războiul Israel-Gaza.

„Indonezia apreciază atitudinea Vaticanului care continuă să exprime (și) să cheme la pace”, a spus el în discursul său de bun venit.

Papa Francisc a fost întâmpinat de mulțimi care fluturau steaguri mici ale Vaticanului și Indoneziei în timp ce mașina sa a ajuns la palatul prezidențial.

În declarațiile sale publice, Papa nu a menționat niciun incident violent specific, ci a făcut mai multe referiri la extremism, intoleranță și manipulare a religiei.

Sunt momente în care credința în Dumnezeu este... din păcate manipulată pentru a stimula diviziunile și a spori ura în loc să promoveze pacea, comuniunea, dialogul, respectul, cooperarea și fraternitatea”, a spus pontiful.

Ministrul indonezian de externe Retno Marsudi a declarat că Francisc și Widodo nu au vorbit direct despre războiul din Gaza în cadrul întâlnirii lor, ci, în general, despre conflictele în curs și „importanța păcii”.

Papa va părăsi vineri Indonezia înainte de a se îndrepta către Papua Noua Guinee, apoi Timorul de Est și Singapore și va fi parcurs aproape 33.000 km când se va întoarce la Roma pe 13 septembrie.

Papa Francisc a subliniat dialogul catolico-musulman și în 2019 a fost primul papă care a vizitat Peninsula Arabică. Joi, el se va alătura unei întâlniri inter-religioase la Moscheea Istiqlal din Jakarta, cea mai mare moschee din Asia de Sud-Est.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu