Bilanțul victimelor a crescut luni, 4 noiembrie, la cel puțin 10 persoane decedate în urma erupției vulcanului Lewotobi Laki-laki din estul Indoneziei, care a avut loc duminică seară. Autoritățile au fost nevoite să evacueze șapte sate de pe insula Flores, din cauza formării coloanelor de lavă, informează News.ro.
Laki-laki a început să arunce lavă de un roșu aprins, cenușă vulcanică și roci incandescente, adică extrem de fierbinți, în jurul orei locale 23:57, potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului de Vulcanologie și Mitigare a Riscurilor Geologice (PVMBG), Hadi Wijaya.
Autoritățile au catalogat evenimentul drept unul de gradul IV, adică cel mai ridicat nivel de alertă.
Hadi a spus că lava și rocile au lovit așezările situate la aproximativ patru kilometri de crater, arzând și distrugând locuințele oamenilor, potrivit sursei citate. El a adăugat pentru Reuters:
„După erupţie, s-a produs o pană de curent, apoi a plouat şi au fost fulgere mari care au provocat panică în rândul locuitorilor”.
Până luni dimineaţă, cel puţin zece persoane au murit și șapte sate au fost afectate, informează Heronimus Lamawuran, un oficial local din zona de est a Flores.
„Am început să evacuăm locuitorii din această dimineaţă în alte sate situate la aproximativ 20 km (13 mile) de crater”, a adăugat Herominus, după ce satele din apropiere au fost acoperite cu un strat gros de cenușă vulcanică.
Indonezia se află pe „Inelul de Foc al Pacificului”, o zonă cu activitate seismică ridicată, unde se intersectează mai multe plăci tectonice.
Episodul face parte dintr-un șir de erupții ale altor vulcani din Indonezia. În mai, Muntele Ibu de pe insula Halmahera a forțat evacuarea a locuitorilor din șapte sate. Tot în mai, vulcanul Ruang din nordul Sulawesi a erupt, iar autoritățile au evacuat peste 12.000 de oameni.
Editor : Andreea Stanciu