Povestea pilotului din Noua Zeelandă care a fost ținut captiv în junglă aproape 600 de zile, după ce a fost răpit din avion

Data actualizării: Data publicării:
rebelii din Papua de Vest țintesc armele înspre pilotul neozeelandez Phillip Mehrtens, pe care îl țin ostatic în junglă
În cele 19 luni de captivitate, rebelii din Papua de Vest au postat mai multe poze și videoclipuri în care țintesc armele înspre Phillip Mehrtens și amenință că îl vor ucide. Captură foto: X

Philip Mehrtens a aterizat micuțul său avion comercial pe un aerodrom din regiunea indoneziană Noua Guinee Occidentală, pe data de 7 februarie 2023, înainte ca un grup de militanți care luptă pentru independența provinciei să ia cu asalt aeronava. Luptătorii au amenințat că Mehrtens nu va mai fi eliberat niciodată și că îl vor omorî, însă, aproape 600 de zile mai târziu, pilotul neozeelandez a reușit cumva să supraviețuiască acestui coșmar și este acum un om liber, relatează The Guardian.

Mehrtens trebuia să transporte cinci pasageri pe aerodromul din Paro din Papua de Vest (Noua Guinee Occidentală), o regiune muntoasă izolată din Indonezia, urmând să preia de acolo un grup de 15 muncitori în construcții.

Dar imediat după ce a aterizat cu avionul său Susi Air, Mehrtens și pasagerii lui au fost luați ostatici de un grup de luptători din Armata de Eliberare a Papuăi de Vest (TPN-PB), aripa militară a Organizației Papua Liberă (OPM).

Rebelii au dat apoi foc avionului, însă i-au eliberat la scurt timp pe pasageri, întrucât toți erau indigeni din Papua. Mehrtens nu a fost la fel de norocos.

Pilotul, care trăiește în Bali cu soția sa indoneziană și copilul lor, era conștient de pericolul la care se expunea zburând cu avionul în provincia Nduga, centrul insurgenței din Papua, dar nu s-ar fi gândit niciodată că va petrece următoarele 19 luni ca prizonier în această zonă muntoasă izolată și că va fi folosit ca monedă de schimb în lupta pentru independență a indigenilor din Papua de Vest contra Indoneziei.

10.08.2024.,Democratic,Presidential,Nominee,Vice,President,Kamala,Harris,Arrives,To
Rebelii din Papua de Vest luptă contra Indoneziei pentru câștigarea independenței încă din anii '60. Captură foto: X

Militanții au transmis că Mehrtens a fost capturat pentru că este din Noua Zeelandă, o țară care cooperează militar alături de Australia și SUA cu Indonezia.

„Nu îl vom elibera niciodată pe pilotul pe care îl ținem ostatic, decât dacă Indonezia recunoaște și eliberează Papua de colonialismul indonezian”, a transmis purtătorul de cuvânt al TPN-PB, Sebby Sambom.

Locul în care a fost ținut captiv Mehrtens a fost păstrat secret și se știau foarte puține lucruri despre condițiile în care trăia.

Singurele indicii despre Mehrtens au apărut atunci când erau publicate poze sau videoclipuri cu el în diverse regiuni muntoase, înconjurat de luptători din Papua înarmați cu puști automate și arcuri cu săgeți.

În mai 2023, situația s-a înrăutățit, după ce rebelii au amenințat că îl vor ucide pe Mehrtens dacă cerințele lor pentru organizarea de negocieri pentru independență nu vor fi respectate în următoarele două luni.

Autoritățile din Noua Zeelandă au spus că fac tot ce pot pentru a ajunge la soluție pașnică și pentru eliberarea în siguranță a lui Mehrtens.

10.08.2024.,Democratic,Presidential,Nominee,Vice,President,Kamala,Harris,Arrives,To
Rebelii au respectat promisiunea făcută și l-au eliberat pe Phillip Mehrtens, după 597 de zile de captivitate. Captură foto: X

Apoi, în februarie, la exact un an după ce a fost capturat, TPN-PB a anunțat că îl vor elibera pe pilot în numele apărării umanității și a drepturilor omului.

Șapte luni mai târziu, rebelii au prezentat condițiile eliberării sale. Schimbarea drastică de strategie din partea grupării se datorează probabil mai multor factori.

„A durat ceva timp să devină clar pentru TPN-PB că nu va fi niciun beneficiu pe termen lung dacă îl țin [pe Mehrtens] – tot ce puteau spera era să fie văzuți ca având o latură umanitară și să câștige ceva publicitate pentru cauza lor”, a explicat Damien Kingsbury, profesor emerit al Universității Deakin din Melbourne și specialist în politicile din Papua de Vest.

Se poate de asemenea ca Mehrtens să fi devenit mai „umanizat” în ochii răpitorilor săi într-o perioadă atât de lungă - „o dinamică socială destul de obișnuită” în situații de luare de ostatici.

„Lui Mehrtens i s-a oferit ocazia să stabilească o relație, l-au ținut în viață, el vorbește indoneziana... a devenit o persoană pentru ei.”

La finalul săptămânii trecute, după 594 de zile de captivitate, rebelii au respectat promisiunea făcută și l-au eliberat pe Mehrtens.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În fața jurnaliștilor, un Mehrtens foarte slab și nearanjat a început să plângă în timp ce vorbea cu rudele sale prin apel video.

„Astăzi am fost eliberat. Sunt foarte fericit că în scurt timp voi putea merge acasă și mă voi întâlni cu familia mea”, a spus Mehrtens într-o conferință de presă organizată în orașul minier Timika.

Familia lui le-a mulțumit autorităților din Noua Zeelandă și Indonezia pentru că s-au concentrat pe negocieri pașnice prin care să se asigure că nu-i pun în pericol viața lui Mehrtens, dar și generalului Egianus Kogoya, comandant regional al OPM, și armatei sale pentru că s-au îngrijit de sănătatea lui Mehrtens și că i-au permis să transmită câteva mesaje familiei sale în timpul captivității.

Ministrul neozeelandez de externe a spus că negocierile au fost foarte stresante. „Mereu am fost îngrijorați că nu vom reuși. Cel mai dificil lucru într-un mediu de neîncredere este să câștigi încrederea.”

10.08.2024.,Democratic,Presidential,Nominee,Vice,President,Kamala,Harris,Arrives,To
Prima imagine cu Mehrtens din elicopter, la scurt timp după ce a fost eliberat de rebeli. Captură foto: X

Cazul lui Mehrtens a atras din nou atenția asupra unui conflict de foarte lungă durată și din ce în ce mai sângeros care se poartă în Papua, o insulă bogată în resurse, încă de când Indonezia a preluat controlul asupra regiunii în anii '60, în urma unui vot monitorizat de ONU care acum este foarte criticat.

Regiunea în care Mehrtens a fost ținut captiv este foarte periculoasă pentru locuitorii regiunii Papua de Vest. TPN-PB lansează atacuri cu regularitate împotriva forțelor indoneziene de securitate, iar armata Indoneziei a fost acuzată la rândul ei de acte de brutalitate, inclusiv tortură și uciderea civililor.

Noua Zeelandă a jucat un rol important în convingerea Indoneziei să nu intervină în forță în regiunea Nduga pentru a-i proteja viața lui Mehrtens, potrivit lui Andreas Harsono de la Observatorul pentru Drepturile Omului, care a adăugat că luarea de ostatici nu a făcut decât să sporească procesul de militarizare al regiunii și a produs și mai multă suferință pentru locuitorii din Papua de Vest.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară din Europa unde să te muți pentru binele copiilor tăi. Ce avantaje ai ca familie, cât de...
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
"Mentalistul" Simon Baker se iubește cu o femeie mai tânără decât fiica lui. A divorțat după 23 de ani și...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!
Digi FM
Dana Rogoz, poze de suflet din albumul de familie, de când fiul ei și-a cunoscut surioara: "Nu pot să îmi...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Jeff Daniels, despre secretul căsniciei lui de 45 de ani: "Trebuie să știi când să-ți ții gura". Actorul din...
UTV
Angelina Jolie si fiica sa, Vivienne, si-au facut tatuaje identice dupa succesul piesei de pe Broadway, „The...