Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică s-a arătat îngrijorat cu privire la programul nuclear al Iranului, care, spune el, îmbogățește uraniul la un nivel la care o fac țările care dezvoltă arme nucleare, scrie Mediafax, preluând CNBC.
Iranul îmbogăţeşte uraniul la o puritate de 60%, mult peste nivelul de 3,67% permis de acordul nuclear din 2015.
Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a declarat că situaţia este „foarte îngrijorătoare”.
„O ţară care îmbogăţeşte uraniul la 60% este un lucru foarte grav - doar ţările care produc bombe ating acest nivel”, a declarat Rafael Grossi.
„Procentul de 60% este aproape de dezvoltarea armelor nucleare, îmbogăţirea în scopuri comerciale este de 2-3%”, a adăugat acesta.
Nivelul de îmbogăţire necesar pentru a face o bombă este de 90%.
Deşi a spus că este „dreptul suveran” al Iranului de a-şi dezvolta programul, despre care Teheranul insistă că este doar în scopuri civile, Grossi a adăugat: „Acesta este un grad care necesită un ochi vigilent”.
La începutul acestei săptămâni, Iranul şi AIEA au convenit să prelungească cu o lună un acord de monitorizare expirat. Avertismentul lui Grossi vine pe fondul unor tensiuni între Iran şi puterile mondiale care au semnat acordul nuclear din 2015 cu Teheranul, denunţat între timp de SUA şi Iran.
Iranul şi-a sporit stocarea şi îmbogăţirea uraniului, încălcând acordului din 2015. Creşterea activităţii a început în mai 2019, la un an după ce preşeditele de atunci al SUA, Donald Trump, a retras ţara din acordul multilateral şi a impus sancţiuni dure care au paralizat economia iraniană.
Editor : B.P.