Japonia va reutiliza milioane de metri cubi de sol contaminat cu radiații de la Fukushima, după ce a obținut aprobările de siguranță din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU, au declarat oficiali citați de Independent.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a efectuat o evaluare a siguranței timp de 16 luni și a prezentat marți raportul său final ministrului japonez al mediului, Shintaro Ito, dând undă verde planurilor guvernamentale de a reutiliza solul și resturile colectate de pe amplasamentul a trei reactoare nucleare, din totalul de șase ale centralei nucleare.
Pământul din nord-estul Japoniei care se află în jurul instalației nucleare a fost contaminat cu radiații după ce un cutremur cu magnitudinea de 9 grade și un tsunami ulterior au avariat cele trei reactoare în martie 2011.
Acum, 13 ani mai târziu, AIEA a concluzionat că reciclarea și utilizarea finală a solului este „consistentă cu standardele de siguranță ale AIEA”, o aprobare care a fost primită pozitiv de administrația Fumio Kishida.
Ito a calificat constatările AIEA drept „încurajatoare”, la primirea raportului final al experților AIEA.
„Guvernul își va continua eforturile, luând pe deplin în considerare concluziile raportului, pentru a promova o gestionare mai eficientă, reciclarea și utilizarea finală a solului îndepărtat, pe viitor”, a declarat el, potrivit Kyodo News.
Autoritățile japoneze au depozitat aproximativ 14 milioane de metri cubi de sol radioactiv și alte deșeuri generate de activitățile de decontaminare în interiorul unei instalații provizorii. Cu toate acestea, solul și resturile din situl care are niveluri mai ridicate de radiații nu vor fi reciclate și se așteaptă ca Japonia să le elimine în afara prefecturii din nord-est, până în martie 2045.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a studiat și a examinat depozitul provizoriu existent pentru deșeuri și tehnicile de reciclare din prefectura Fukushima.
Accidentul din 2011 a împrăștiat radiații în aer, care au contaminat în cele din urmă solul. O parte din acest sol contaminat este depozitat într-un sit provizoriu de patru ori mai mare decât Central Park din New York, arată site-ul Independent.
Cu toate acestea, legea prevede ca solul depozitat în situl provizoriu, situat lângă centrala distrusă de tsunami, să fie mutat din Fukushima în termen de 30 de ani de la începerea funcționării din 2015.
Grupurile de mediu japoneze au avertizat în ceea ce privește reutilizarea solului contaminat cu radiații și, de asemenea, că actuala administrație ar fi profitat de atenția globală redusă pentru a evacua treptat apa centralei Fukushima în Pacific.
„Suntem extrem de îngrijorați. AIEA a declarat în mod constant în trecut că deșeurile radioactive ar trebui depozitate la nivel central, iar noi am susținut această poziție”, a declarat Hajime Matsukubo, secretarul general al Centrului de Informații Nucleare (CNIC) condus de cetățeni din Tokyo. „Dar acum ei merg împotriva propriilor recomandări”, a spus el, a relatat South China Morning Post.
„Teama mea este că, odată ce au relaxat această regulă, pot continua și să relaxeze tot felul de alte reguli”, a transmis acesta.
Editor : A.C.