În vârstă de 46 de ani, Willem-Alexander a preluat coroana Ţărilor de Jos după abdicarea mamei sale, regina Beatrix. Pentru olandezi, abdicarea este deja o tradiţie, care a pornit în 1948, de la străbunica lui Willem-Alexander, şi a ajuns deja la a treia generaţie.
Spre deosebire de alte monarhii, în Olanda abdicarea nu este văzută ca un semn de criză, ci ca o şansă pentru prinţul moştenitor de a deveni rege la o vârstă care să îi permită să aibă o domnie lungă şi benefică pentru naţiune.
Prinţul Willem-Alexander a anunţat că îşi va păstra numele, deşi, conform protocolului, el a fost încoronat cu numele de Wilhelm al 4-lea. La cei 46 de ani ai săi, el este în acest moment şi cel mai tânăr monarh din Europa.
Şi în Qatar a avut loc, luna trecută, o predare de ştafetă între două generaţii ale familiei domnitoare. Emirul a decis sa abdice în favoarea celui de-al doilea fiu, după 18 ani petrecuţi pe tronul ţării din Golf. Gestul său a fost o noutate în istoria recentă a lumii arabe, unde niciun suveran nu a renunţat la tron de bunăvoie.
În vârstă de 61 de ani, Hamad bin Khalifa al-Thani a preluat puterea în urma unei lovituri de palat, în 1995, când Qatar era un mic stat obscur, cu vistieria aproape goală. Şeicul a ştiut să folosească imensele resurse de gaze naturale ale ţării pentru a dezvolta economia. În 18 ani, a reuşit să facă din Qatar un stat modern și un țară puternică pe scena internaţională.
Noul emir are doar 33 de ani, fiind cel mai tânăr suveran din zona Golfului. Tamim bin Hamad al-Thani moşteneşte una dintre cele mai prospere ţări din lume, cu un venit anual pe cap de locuitor de peste 100.000 de dolari. Comentatorii arabi cred că, deocamdată, el nu va promova reforme spectaculoase, ci va menţine linia politică trasată de tatăl său.
Citiți și:
Moment istoric în Belgia. Regele Albert al II-lea renunţă la tron