A murit Fidel Castro. Cuba ţine doliu 9 zile pentru "El Lider Maximo"
Fostul lider cubanez Fidel Castro a murit. Anunțul a fost făcut de televiziunea de stat din Cuba. Avea 90 de ani. Vor fi 9 zile de doliu naţional în Cuba, după moartea lui Fidel Castro. În urmă cu 6 decenii, Castro şi luptătorii lui părăseau Mexicul şi plecau într-o călătorie de şapte zile spre insula din Caraibe unde aveau să răstoarne regimul.
Fiul unui proprietar de teren de origine spaniolă, Fidel Alejandro Castro Ruz s-a născut la 13 august 1926 la Biran, în estul Cubei. După o educaţie iezuită, şi-a luat licenţa în drept la Universitatea Havana.
Experienţa lui revoluţionară începe în 1952: organizează lupta armată împreună cu fratele lui Raul iar în iulie 1953 încearcă o lovitură de stat care eşuează. Este arestat şi condamnat la 15 ani de închisoare, dar doi ani mai târziu primeşte amnistia şi este eliberat. Ia calea exilului în Mexic, organizează Rezistenţa şi revine în Cuba la sfârştiul lui 1956 împreună cu 81 de oameni printre care argentinianul Ernesto „Che” Guevara. Atunci preia conducerea unei părţi din provinicia Oriente.
În vara lui 1958 lansează o ofensivă generală care se încheie cu răsturnarea regimului condus de generalul Fulgencio Batista. Anul viitor devine prim-ministru şi începe să concentreze întreaga putere în mâinile lui. Crează Partidul Comunist cubanez în 1965 iar acesta rămâne până astăzi partid unic. În 1961 americanii impun Cubei embargoul economic rămas în vigoare până acum. Ermbargoul diplomatic a fost ridicat anul trecut.
Citiți și: FOTO. Femeile din viața lui Fidel Castro
În 1962, liderul cubanez duce lumea în pragul conflictului nuclear: le permite sovieticilor să instaleze rachete nucleare în Cuba, la nici 200 de kilometri de graniţa Statelor Unite. Occidentul oricum îl demoniza pentru oprimarea opoziţiei şi cenzura draconică. Asta nu îl impresiona însă: ţinea discursuri fluviu, iar recordul lui absolut a fost şapte ore şi jumătate de vorbit. Tot el a ţinut cel mai lung discurs din istoria Organizaţiei Naţiunilor Unite: patru ore şi 29 de minute.
Citiți și: Donald Trump: Fidel Castro a fost un dictator brutal
Fidel Castro a pierdut în 1991 un finanţator şi aliat fără egal în 1991 când s-a prăbuşit Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. A reuşit să se menţină însă la putere şi să ţină piept Washingtonului: refuza orice deschidere. Doar sănătatea l-a făcut să cedeze complet conducerea fratelui său în 2008.
Funeraliile naţionale vor avea loc pe 4 decembrie. Până atunci, urna cu cenuşa defunctului dictator va fi plimbată prin toate marile oraşe, ca toţi locuitorii să-şi poată lua rămas bun de la cel care a fost „părintele Revoluţiei”.
Anunțul morții lui Fidel Castro a fost făcut vineri seară (ora locală) la televiziunea de stat chiar de către fratele său, Raul, actualul conducător al Cubei:
„Drag popor cubanez, cu profundă durere apar în faţa voastră şi a prietenilor noştri din America şi din toată lumea ca să vă informez că azi, 25 noiembrie 2016, la ora 22:29, a murit comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze, Fidel Castro. Îndeplinind voinţa expresă a lui Fidel, trupul său va fi incinerat la primele ore ale dimineţii, sâmbătă, 26 noiembrie. Comisia care organizează funeralile va informa în detaliu poporul cu privire la organizarea omagiilor postume aduse fondatorului Revoluţiei cubaneze. Spre victorie eternă!”
Citiți și: Moartea lui Fidel Castro | Reacțiile liderilor străini
Fidel Castro rămâne în istorie prin faptul că a reușit să construiască un stat comunist chiar în coasta Statelor Unite şi timp de cinci decenii Washingtonul a încercat – în zadar – să-l răstoarne de la putere. A părăsit de bunăvoie puterea, oficial în 2008, din cauza problemelor de sănătate.
Citiți și: Viaţa sub regimul Castro
Reacțiile cubanezilor la moartea lui Fidel Castro
Venerat sau detestat, considerat erou sau criminal, Fidel Castro era unul dintre ultimii giganţi politici în viaţă ai secolului 20. În lunga sa viaţă, el a fost vizat de peste 600 de tentative de atentat şi a sfidat zece preşedinţi americani.
(VIDEO. Pașaport diplomatic | El Lider Maximo. Un portret)
La 31 iulie 2006, din motive de sănătate, Fidel Castro a predat atribuțiile de președinte fratelui său mai mic, Raul, fostul număr doi al regimului și care deținea postul de ministru al apărării de la Revoluția din 1959.
(VIDEO. Imagini document. Vizita lui Fidel Castro în România)
Citiți și: Cum i-a tratat doctorul Ioan Pușcaș pe Fidel Castro și pe Gheorghe Ceaușescu
Anul acesta, la 13 august, când a împlinit 90 de ani, fostul „lider maximo” a fost intens sărbătorit în Cuba. A primit cadou un trabuc de 90 de metri şi mii de urări de viaţă lungă de la localnici, dar nu şi-a făcut apariţia în public din cauza problemelor de sănătate. Totuşi, a fost prezent în paginile ziarului partidului comunist, de unde l-a criticat din nou pe preşedintele Statelor Unite.
Citiți și: Moartea lui Fidel Castro | Explozie de bucurie la Miami
Madrid | Încăierări între susţinători şi oponenţi ai lui Castro
La sosirea sa la putere (în 1959 ca prim-ministru, apoi din 1976 ca președinte), Fidel Castro nu dorea nici statui, nici străzi cu numele său. Și totuși, imaginea părintelui Revoluției cubaneze, la zece ani de la retragerea sa din politică, rămâne omniprezentă în insula comunistă, scria AFP anul acesta, într-un portret pe care i-l făcea la împlinirea vârstei de 90 de ani, potrivit Agerpres.
În ochii turiștilor, tot mai numeroși în Cuba, figura lui Castro reprezintă una din marile atracții ale țării, concurată doar de aceea a lui Ernesto 'Che' Guevara, alt simbol revoluționar, executat acum aproape 49 de ani în Bolivia.
Citiți și: Fidel Castro, biografia pe scurt
O discreție care contrastează cu omniprezența sa din timpul celor cinci decenii la putere, înainte de a-i lăsa locul fratelui său Raul, atunci când s-a îmbolnăvit, în 2006.
Generații de cubanezi au crescut cu imaginea permanentă a lui Fidel, subiect inevitabil în conversații, figură studiată în școli și familiară la televiziunea de stat care difuza toate discursurile sale fluviu.
Citiți și: PORTRET. Fidel Castro, revoluționar și dictator
Oficial, el a vorbit mereu împotriva oricărui cult creat în jurul său.
„Sunt ostil la orice poate să semene cu un cult al personalității (...) și nu există nicio singură școală sau fabrică, niciun singur spital sau edificiu care să poarte numele meu”, îi mărturisea Fidel Castro jurnalistului francez Ignacio Ramonet, fost director al publicației Le Monde diplomatique, într-o carte de interviuri publicată în 2006. „Nu există nici măcar statui și practic nici portrete cu efigia mea”, adăuga el.
Cu toate acestea, pentru mulți Fidel Castro a reprezentat o icoană, un simbol, nu doar o persoană și un lider.
Dintre cele 285 de muzee ale Cubei, niciunul nu îi este dedicat lui Castro, dar el este prezent în zece dintre acestea, precum în cel al Revoluției la Havana unde apare într-o sculptură alături de "Che" și de Camilo Cienfuegos, un alt erou al revoluției, decedat în 1959 într-un accident de avion, sau în muzeul plajei Giron, unde se găsesc arme, uniforme și fotografii ale faimoasei bătălii din Golful Porcilor, când Castro a provocat eșecul invaziei din 1961 a peste o mie de exilați cubanezi înarmați de Statele Unite.
- Etichete:
- cuba
- a murit
- fidel castro
- havana
- castro
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News