„Au apelat la mine, am fost dus la București și am stat aproape trei săptămâni. Am constat că a avut un ulcer duodenal și după trei săptămâni era vindecat”, și-a amintit Ioan Pușcaș.
Tot el l-a tratat de aceeași afecțiune și pe Gheorghe, fratele lui Nicolae Ceașuescu.
„A fost înainte 1989, când am fost anunțat de la Comitetul Central să fiu pregătit pentru că o să fie nevoie să examinez și să tratez un mare om de stat”, a spus Ioan Pușcaș.
„Ăla de la agricultură, și ăla de la Armată, și Marin, care a fost la Viena la ambasadă au avut probleme. Un ulcer mai serios l-a avut cel de la agricultură. Semănau bine și am crezut că e secretarul general, nu l-am văzut până atunci, și i-am zis să trăiți tovarășul secretar și mi-a zis: eu nu sunt Nicolae și am fugit de pe masa de operație de la Fundeni, vreau să mă opereze de ulcer duodenal dublu și am înțeles că vindeci bolnavi și am venit să mă vindeci și pe mine. Dacă aveți ulcer, și nu altceva, cu siguranță, i-am spus.
Același medicament l-am dat și lui Fidel Castro. Pentru asta a apelat la mine conducerea de la București, pentru a fi tratat cu Ulcosilvanil. Încercase alte remedii, daer n-au dat rezultate. Au apelat la mine, am fost dus la București și am stat aproape trei săptămâni. I-am făcut control endoscopic înainte și după, după tratament am constat că a avut un ulcer duodenal și după trei săptămâni era vindecat”, și-a amintit Ioan Pușcaș.
Doctorul Pușcaș a povestit și cum a și-a făcut cunoscut medicamentul și cum a ales să rămână în România.
„Eu am fost invitat la un congres panamerican de gestroenterologie la Buenos Aires. Și cei de la New York s-au sesizat și a treia zi m-am pomenit cu doi medici care mi-au oferit o sumă de bani să mă duc cu ei (2 milioane de dolari – n.r.). Nu m-a impresionat și faptul că nu m-a impresionat se dorește acestui Sălaj și Zalăului, unde am făcut o parte din liceu, și părinților mei, care locuiau într-o comună care se numește Treznea”, a mai spus Ioan Pușcaș.
Tot Ioan Pușcaș este autorul unei testări prin care toate tipurile de cancer pot fi depistate în fază incipientă cu o picătură de sânge.
„E metodă pe care am brevetat-o în 87-88 și cu ajutorul căruia am realizat multe alte descoperiri, iar legat de acest Ulcosilvanic aș îndrăzni să spun că conducerea din București auzind că-s la Buneos Aires și că vor să mă cheme să lucrez la New York, am fost contactat de un oficial al ambasadei române care mi-a spus de ofertă și i-am spus: am dorit să vin la dumneavoastră să vă informez pentru că eu vreau să mă mai duc în străinătate, n-aș vrea să calc cu stângul și de câte ori este nevoie să-mi fie permis să plec. Spuneți-mi dacă să mă duc la New York să duc tratative. Mi-a spus să aștept puțin, după care a venit tovarășul ambasador: doctore, ai voie să pleci, dar duci tratativele în prezența tovarășului ambasador. Cum să nu, chiar doresc acest lucru”, a mai povestit profesorul.
La vârsta de 14 ani, în timpul liceului, doctorul Ioan Pușcaș l-a întâlnit și pe Iuliu Maniu, fost prim-ministru și deținut politic în perioada comunistă.
„Întâmplător am avut șansa să-l cunosc pe Iuliu Maniu când aveam 14 ani, cu un an înainte de a fi arestat. Eram la liceu și am fost anunțat de către un prieten și coleg mai mare cu doi ani că sunt rugat de către tatăl dânsului, Pop Simeon, avocat aici în Zalău, și unde mă așteaptă și Iuliu Maniu și m-am dus la locuința nepotului lui Gheorghe Pop de Băsești și acolo l-am întâlnit pe Iuliua Maniu.
Iuliu Maniu mi-a spus: bravo Ionele, te felicit și nu uita că Dumnezeu știe ce-o mai fi mai departe cu țara asta, dar tu luptă mai departe, pentru că era după război, că erau rușii în retragere”, și-a amintit Ioan Pușcaș.
Ioan Pușcaș a fost invitat în cadrul dezbaterii din campania „Raport de țară” de la Digi24.