Succesul Cubei în lupta cu COVID-19: Cum a reușit o țară care se zbate să țină luminile aprinse să vaccineze 90% din populație

Data publicării:
Studenți din Cuba se plimbă pe stradă
Succesul programului de vaccinare din Cuba a dus la redeschiderea școlilor și relaxarea restricțiilor anti-COVID. Foto: Profimedia Images

Cuba se confruntă frecvent cu pene generale de curent și probleme economice grave, dar a reușit să vaccineze 90% din populație cu vaccinuri anti-COVID produse local, scrie The Guardian. Dintre țările cu mai mult de 1 milion de cetățeni, doar Emiratele Arabe Unite au vaccinat un procent mai mare al populației.

Mai mult de 10 milioane de cubanezi au primit vaccinul împotriva coronavirusului, iar 83% din întreaga populație a Cubei a fost vaccinată cu schemă completă.

„Cuba este o victimă a realismului magic”, a spus John Kirk, profesor universitar specializat pe regiunea latino-americană. Kirk a explicat că, în ciuda faptului că pentru cei de la Pfizer pare de neînțeles cum Cuba, o țară de 11 milioane de oameni, ar putea deveni o putere majoră în domeniul biotehnologiei, pentru cubanezi acesta este un obiectiv realizabil.

Ca multe alte țării din America Latină, Cuba știa că va fi o mare provocare să cumpere vaccinuri de pe piața internațională. În consecință, în luna martie a anului 2020, în timp ce se înfruntau cu rezerve foarte scăzute ale valutei și cu noi sancțiuni americane, oamenii de știință de pe insulă s-au pus pe treabă.

Sobrana, vaccinul anti-COVID dezvoltat de Cuba
Soberana („suverana”) este numele vaccinului local dezvoltat de Cuba. Foto: Profimedia Images

Cuba: cea mai mică țară din lume care are propriul vaccin anti-COVID

Pariul cubanez a fost un succes răsunător: în primăvara trecută, Cuba a devenit cea mai mică țară din lume care a reușit să dezvolte și să producă propriul ei vaccin anti-COVID.

De atunci, serviciul de sănătate – cu personal de calitate, dar dotări învechite – a început să ofere vaccinuri într-un ritm alert, imunizând chiar și copii foarte tineri. Vaccinarea rămâne complet voluntară în Cuba.

Ambele vaccinuri dezvoltate local au o eficiență de peste 90%, potrivit testelor clinice realizate de Cuba. Vaccinarea intensă a redus ceea ce era cândva una dintre cele mai ridicate rate ale infectării cu COVID-19 din emisfera vestică până la un nivel foarte scăzut în prezent.

În august, Cuba raporta sute de decese în rândul pacienților cu COVID-19; săptămâna trecută, au fost doar trei decese.

Cuba-vaccin-copil
Cuba oferă vaccinul anti-COVID pentru copii, începând de la vârsta de doi ani. Foto: Profimedia Images

Visul nebunesc al lui Fidel Castro a dat roade la 25 de ani după ce au început investițiile în domeniul biotehnologiei

„Încă de la revoluția din 1959, cubanezii s-au înhămat la aceste cruciade grandioase care sunt de multe ori de succes”, a explicat Gregory Biniowsky, un avocat din Havana. Exemplul cel mai bun este demersul măreț al lui Fidel Castro de a investi 1 miliard de dolari în industria biotehnologiei după ce Uniunea Sovietică s-a dezintegrat.

„Orice consilier rațional ar fi spus, la acea vreme, că nu este cazul să se investească atâtea resurse în ceva ce poate că va da rezultate peste 25 de ani”, a spus Biniowsky. „Iată, însă, că acel moment a venit. Investițiile din biotehnologie salvează acum vieți.”

Nu toate planurile ambițioase ale Cubei au dat roade: planul din anii 70 de a produce și recolta 10 milioane de tone de zahăr pentru a stimula economia a eșuat în mod dramatic. Muncitorii care au fost repartizați pentru tăierea trestiei de zahăr au lăsat goluri ireparabile în domeniile în care lucrau până atunci, ceea ce a dus la paralizarea industriei și distrugerea economiei.

„La nivel național, există tendința de a face lucruri mărețe foarte bine și lucruri de zi cu zi foarte prost”, a explicat și Hal Klepak, profesor de istorie și strategie la Colegiul Militar Regal al Canadei. „Proiectele de electrificare a întregii țări în mai puțin de 10 ani, abolirea analfabetismului în doi ani și jumătate și internaționalismul medical păreau niște planuri nebunești.” Cu toate astea, au reușit să le ducă la capăt.

Paradoxul cubanez: are unii dintre cei mai buni doctori din lume, dar se confruntă cu pene generale de curent și lipsa produselor de bază

În prezent, Cuba are zeci de mii de doctori și asistenți care se implică în activități umanitare în întreaga lume; în același timp, țara insulară nu produce destui cartofi pentru consumul necesar populației.

Acest paradox se explică în mare parte prin sistemul de stat ultra-centralizat al Cubei – unul din puținele sisteme de acest gen din lume. Când există voință la nivelul conducerii, planurile pot merge mai departe; când aceasta nu există, țara este rigidă, iar birocrația devine o formă de artă.

În capitalism, există întotdeauna cineva care poate să umple un gol de pe piață, explică Klepak, însă în Cuba, în cazul celor mai multe decizii economice, nu există nimeni altcineva în afară de stat.

Cuba își propune să administreze doza booster aproape tuturor cetățenilor până la finalul lunii

După ce a înregistrat mai puțin de 100 de cazuri de infectare cu COVID-19 pe zi, timp de mai multe săptămâni la rând, acum, rata infectării este în creștere din cauza super-contagioasei variante Omicron.

Oamenii de știință cubanezi nu au făcut încă publice date cu privire la eficiența vaccinurilor împotriva Omicronului, dar au început să lucreze la modificarea vaccinurilor locale pentru a putea combate noua tulpină.

Între timp, Ministerul Sănătății Publice din Cuba a accelerat campania de vaccinare cu doza booster și își propune să vaccineze cu încă o doză aproape toată populația până la finalul lunii.

Citește și: Proteste în Cuba: Havana acuză SUA, Biden cere să fie ascultat poporul. În polemică intervine și Rusia, iar UE susține libera exprimare

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...