Liderii țărilor vest-africane au amenințat cu o intervenție militară în Niger, împotriva juntei militare care a preluat puterea după o lovitură de stat, săptămâna trecută, relatează BBC.
Liderii organizației ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane), blocul țărilor vest-africane, au purtat discuții în capitala Nigeriei, Abuja, duminică, pentru a lua o decizie în ce privește lovitura de stat din Niger, la puțin timp după preluări similare de putere de către armată în Mali și Burkina Faso.
Liderii acestor țări i-au dat șapte zile juntei să redea puterea președintelui legitim, Mohamed Bazoum, care se află în arest, în acest moment. Un comunicat al ECOWAS transmitea că organizația are „toleranță zero” pentru lovituri de stat.
Anterior, junta din Niger avertizase că va rezista „oricărui plan de agresiune împotriva țării, că e vorba de unul regional sau de unul al țărilor occidentale”. Între timp, sute de susținători ai loviturii de stat au protestat la ieșirea din ambasada franceză din capitala Niamey.
Blocul regional a transmis că va „lua toate măsurile necesare pentru restaurarea ordinii constituționale” din Niger, dacă cererile ei nu sunt satisfăcute până la sfârșitul săptămânii.
„Astfel de măsuri includ folosirea forței”, iar șefii militari din țările membre „se vor întâlni imediat pentru un plan de acțiune”.
Prima oară când ECOWAS amenință cu acțiuni militare
Reprezentantul special al ONU și șeful Agenției pentru Africa de Vest și Sahel a participat la reuniunea ECOWAS și a spus că organizația a hotărât să ia măsuri decisive pentru că evenimentele din Niger sunt îngrijorătoare.
„Nigerul joacă un rol cheie în lupta contra terorismului. Dacă Nigerul nu va mai juca acest rol, atunci va exista mai mult spațiu de manevră pentru teroriști și pentru extinderea lor în regiune”, a declarat Leonardo Santos Simao.
El a adăugat că nu au loc „negocieri oficiale” între junta nigeriană și ECOWAS.
Este prima oară când ECOWAS a amenințat cu o acțiune militară pentru a contracara o lovitură de stat în regiune.
În 2017, a susținut verbal o acțiune militară a trupelor senegaleze care au fost desfășurate în Gambia pentru a-l determina pe Yahya Jammeh să părăsească funcția după ce a refuzat să accepte înfrângerea în alegeri.
Junta din Niger spune că nu renunță la putere
Președintele Ciadului, Mahamat Idriss Deby Itno, a plecat la Niamey pentru a discuta cu junta și pentru a-i convinge pe liderii militari să renunțe la putere. Este primul lider străin care vizitează Nigerul de când a fost dată lovitura de stat.
Este neclar dacă Deby Itno va putea să discute cu generalul Abdourahmane Tchiani, actualul dictator militar al Nigerului, însă s-a întâlnit cu adjunctul liderului juntei, generalul Salifou Mody.
Liderii vest-africani au anunțat, de asemenea, punerea în aplicare a unei zone de interdicție aeriană pentru toate zborurile comerciale deasupra Nigerului, închiderea tuturor granițelor terestre și impunerea de sancțiuni economice împotriva juntei.
Înaintea întâlnirii cu președintele Ciadului, Tchiani a avertizat ECOWAS și țările occidentale să nu se implice în Niger.
„Reiterăm din nou către ECOWAS și către orice aventurier că determinarea noastră de a ne apăra patria este fermă”, a spus Tchiani.
Lovitura de stat a provocat îngrijorări cu privire la faptul că Nigerul, o fostă colonie franceză, ar putea să intre în sfera de influență a Rusiei. Președintele răsturnat lucrase, anterior, cu parteneri occidentali și regionali pentru a lupta împotriva islamiștilor militanți.
Alte țări din regiune, Burkina Faso și Mali, s-au apropiat de Rusia după loviturile de stat care au răsturnat guvernele civile ale acestor țări.
Rusia încearcă să obțină influență neo-colonială în Africa
Lovitura de stat din Niger a fost condamnată de țările occidentale dar salutată de Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, care a descris-o drept un „triumf”.
„Ce s-a întâmplat în Niger este doar o luptă a poporului cu colonizatorii”, a fost citat Prigojin spunând, referindu-se la lovitura de stat a juntei.
Grupul Wagner s-a făcut cunoscut, inițial, luptând în Africa și încercând să aducă țările africane pe orbita regimului criminal de la Kremlin. Rusia lui Putin încearcă să-și construiască un imperiu neo-colonial, de ani de zile, în Africa.
În Mali, de exemplu, junta militară care a preluat controlul țării a chemat mercenarii lui Prigojin pentru a lupta împotriva militanților islamiști. Anul trecut, Franța a anunțat retragerea trupelor sale din Mali, pe fondul unei ostilități tot mai puternice din partea conducerii militare.
După, și-a mutat sediul militar în Niger.
În iunie, junta maliană a anunțat că cei 12.000 de militari însărcinați cu menținerea păcii din partea ONU vor pleca și ei din țară, după un deceniu de lupte cu militanții islamiști.
Sâmbătă, Franța a anunțat că a suspendat toate ajutoarele de dezvoltare și sprijin bugetar oferite Nigerului. UE și SUA au luat decizii similare.
Editor : Adrian Dumitru