Lidera unui partid prorus din Germania dă peste cap planurile lui Scholz. „De la reunificarea din '90, nu a fost o amenințare mai mare”

Data publicării:
Sahra Wagenknecht
Sahra Wagenknecht a fost poreclită „Regina alegerilor” după rezultatele foarte bune obținute la alegerile regionale din Turingia și Saxonia. Foto: Profimedia Images

Sahra Wagenknecht, o fostă comunistă care până nu demult era doar un politician marginal din opoziție, a ajuns brusc în atenția publicului după rezultatele foarte bune obținute în alegerile regionale din Germania. În timp ce unii văd alianța politică pe care o conduce drept o posibilă armă împotriva extremei drepte, alții se arată îngrijorați de retorica anti-imigranți și politica externă prorusă a membrilor partidului său, scrie The Guardian.

Lidera partidului care îi poartă numele – Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) – speră că va putea repeta în landul Brandenburg succesele obținute în alegerile din Turingia și Saxonia la începutul acestei luni, acolo unde a ieșit pe locul trei, obținând procente cu două cifre – rezultate atât de bune, încât ar putea acum influența orice posibilă coaliție în cele două landuri.

Politicienii de centru-dreapta se străduiesc să țină Alternativa pentru Germania (AfD) de extremă dreapta cât mai departe de guvernele celor două landuri, acolo unde AfD a obținut peste 30% din voturi, terminând pe primul loc în Turingia.

Cunoscută și ca „Regina alegerilor”, rămâne de văzut dacă Wagenknecht va fi o „Regină a întunericului” sau a „luminii”, în funcție de direcția politică în care va conduce partidul său.

„Orice ca să ținem naziștii departe de putere”

„Îmi pun speranțele în ea”, a spus Regine Hirsch (80 de ani), fost tehnician de laborator de chimie. „Nu pot să zic dacă tot ceea ce spune ea este de crezut.”

Hirsch spune că i-a plăcut mereu de Wagenknecht și că motto-ul ei pentru alegerile din 22 septembrie va fi „orice ca să ținem naziștii departe de putere”, referindu-se la AfD.

Pornind dintr-o postură modestă, partidul lui Wagenknecht a devenit acum aproape indispensabil pentru formarea guvernelor din Turingia și Saxonia.

Votanții din Brandenburg ar putea facilita un rezultat similar, ceea ce ar fi un semnal clar pentru „guvernul incalificabil de la Berlin” care trăiește detașat de realitate în propria sa „bulă de magazine cu mâncare organică, cafele cu lapte și biciclete cargo”, potrivit lui Hirsch.

Rose Monday parade in Mainz
Sahra Wagenknecht și membrii partidului pe care îl conduce au fost de multe ori criticați pentru că au o politică prea prietenoasă față de Rusia lui Putin. Foto: Profimedia Images

În timpul discursului susținut în piața Brandenburg an der Havel, Wagenknecht a criticat decizia guvernului de a sista livrările de gaze rusești, precizând că această acțiune a provocat criza costului de trai cu care se confruntă acum Germania.

În locul lui Olaf Scholz, Wagenknecht a spus că ar fi căutat să ajungă la o soluție diplomatică în privința războiului din Ucraina și a insinuat că Statele Unite sunt la fel de dornice să pornească războaie precum Rusia lui Vladimir Putin.

Pentru mulți oameni, astfel de afirmații sunt foarte îngrijorătoare, semănând a propagandă reacționară anti-Occident și anti-NATO.

„Putiniștii” Sahrei Wagenknecht și „fasciștii” de la AfD - între război și pace

BSW și AfD sunt partide „înfrățite” în spirit, ambele fiind partide populiste care resping valorile occidentale, potrivit istoricului Ilko-Sașa Kowalczuk.

Orice vot pentru „putiniștii” de la BSW sau „fasciștii” de la AfD reprezintă o expresie a vechiului proverb „inamicul inamicului meu este prietenul meu”, a mai spus Kowalczuk.

„De la reunificarea din 1990, democrația și libertatea nu au mai fost sub o amenințare atât de mare cum sunt acum”, a spus Kowalczuk pentru Süddeutsche Zeitung.

În piața Brandenburg an der Havel, însă, mesajul liderei BSW era întocmai pe placul Corneliei Pelzer, o antreprenoare din orașul vecin care a venit să o audă vorbind pe Wagenknecht.

„Sunt 150% în spatele insistenței sale de a pleda pentru pace”, a spus Pelzer. „Ea reflectă conștiința multor alți germani în această privință și de aceea ea are așa de mult succes. Ea este în completă opoziție cu guvernul nostru belicos”, a mai spus susținătoarea lui Wagenknecht, referindu-se la sprijinul militar oferit Kievului de către Berlin.

11 September 2024, Brandenburg, Brandenburg (havel): Sahra Wagenknecht, BSW Federal Chairwoman, backstage before an election campaign event. Photo: Michael Bahlo/dpa
Sahra Wagenknecht susține că sistarea livrărilor de gaze rusești a fost o greșeală. Foto: Profimedia Images

Manfred Köhler (67 de ani), care a lucrat timp de 45 de ani într-un combinat siderurgic, a recunoscut că nu a fost impresionat de vorbele lui Wagenknecht și că probabil va vota cu AfD.

„Dar trăiesc cu speranța că grupul ei, în ciuda a ceea ce spun, și AfD își vor uni forțele”, a spus Köhler.

Cu toate că agenda anti-imigrație și anti-islam a extremiștilor de la AfD nu se aliniază întrutotul cu viziunea politică a lui Wagenknecht, ea nu a respins posibilitatea ca cele două partide să colaboreze în domeniile unde există poziții similare.

Wagenknecht a încercat să atragă susținători ai AfD de partea ei, spunând că mulți dintre aceștia nu votează cu AfD „pentru că sunt de extremă dreapta, ci pentru că sunt furioși”.

„Germania este copleșită, Germania nu mai are loc”

Lidera BSW a spus că Berlinul trebuie să transmită lumii că „Germania este copleșită, Germania nu mai are loc, Germania nu mai este pregătită să fie destinația numărul unu”.

Menționând unul dintre lucrurile care îl deranjează cel mai mult, Köhler a spus că îl îngrijorează faptul că în clasa în care învață nepoata lui, cel puțin jumătate dintre elevi nu știu să vorbească germană.

„Tot ce știu este că această situație nu poate continua și că partidele principale trebuie să fie înlăturate de la putere”, a mai spus Köhler.

Întrebat dacă are mai multă încredere în partide care nu au fost niciodată la putere până acum, Köhler a răspuns: „Dacă nu sunt bune, vor pleca de la putere după cinci ani. Dar trebuie să le dai o șansă.”

Nu poate fi mai rău decât cu cei care se află acum la putere, potrivit lui Köhler. „Și nu mă poți eticheta drept nazist pentru că am sugerat asta. Este un atac injust – asta a fost acum 85 de ani.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
iohannis si scholz la berlin
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul german l-a informat despre discuția avută cu...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului