Alegeri în Germania: „Prietenii lui Putin”, favoriți într-unul dintre landuri. „Alegătorii din est tânjesc după o conducere autoritară”

Data actualizării: Data publicării:
Urnă de vot din landul german Turingia FOTO Profimedia
Urnă de vot din landul german Turingia FOTO Profimedia

A început cursa pentru alegerile regionale din Germania. Secţiile de vot s-au deschis duminică, la ora locală 08.00 (06.00 GMT), pentru două scrutine cheie în landurile Turingia şi Saxonia din estul Germaniei, relatează dpa, citat de Agerpres. Alegerile sunt marcate de faptul că extrema dreaptă este favorită să câștige landuri importante.

Alegerile pentru parlamentele regionale, care deţin atribuţii considerabile în anumite chestiuni, ar putea avea repercusiuni la nivel naţional. Secţiile de vot for fi deschise în ambele landuri până la ora locală 18.00.

Atenţia este concentrată asupra rezultatelor pe care le va obţine Alternativa pentru Germania, care ar putea deveni în premieră cel mai puternic partid într-un scrutin regional. Un scor bun ar putea obține și Alianța populistă de stânga Sahra Wagenknecht. Conform DW.com, ambele partide au legături strânse cu Rusia și se opun sprijinului pentru Ucraina.

De cealaltă parte, cele trei partide din coaliţia condusă de Olaf Scholz par să se îndrepte spre noi rezultate modeste care ar putea adânci fracturile între miniştri, cu ceva mai mult de un an până la alegerile parlamentare de pe 25 septembrie 2025.

Sondajele dinainte de alegerile de duminică plasează AfD detaşat în frunte în Turingia şi în apropierea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), care conduce în estimările de vot, în Saxonia.

Prietenii lui Putin din Germania

Liderul regional al AfD în Turingia, Björn Höcke, un fost profesor de istorie, a fost condamnat şi amendat de două ori în acest an pentru că a folosit un slogan nazist interzis. El mai este cercetat într-un alt dosar penal pentru incitare. Serviciile de informaţii a calificat organizaţiile AfD în Turingia şi Saxonia drept grupuri de extremă-dreaptă şi monitorizează partidul la nivel naţional, potrivit dpa.

Sahra Wagenknecht și partidul său nou înființat, Alianța Sahra Wagenknecht, sunt critici fermi ai oricărui angajament militar. Manifestul lor electoral afirmă că războiul alimentează frica și duce la instabilitate.

În ceea ce privește războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ei dau vina pe Statele Unite și pe NATO: „O alianță militară a cărei principală putere a invadat cinci țări, încălcând dreptul internațional, în ultimii ani, și a ucis mai mult de un milion de oameni în aceste războaie”, susține formațiunea. Mai mult, BSW dorește să integreze Rusia într-o arhitectură de securitate europeană.

BSW este un partid populist care îmbină politicile economice de stânga cu migrația conservatoare și inițiativele de politică externă pro-rusești, mai arată DW.

Propagandă pro-Rusia

Unul dintre subiectele principale ale BSW pentru campanie este critica dură a ajutorului militar acordat Ucrainei de către Europa și SUA, deși politica externă nu este de competența statelor federale, care se ocupă mai degrabă de aspecte precum politica educațională și infrastructura regională.

Cu toate acestea, Wagenknecht marchează puncte cu apelul său pentru o întoarcere în privința Rusiei. Sondajele de opinie sugerează că partidul nou înființat ar putea obține un rezultat electoral de două cifre.

Acest lucru se datorează faptului că cererea de apropiere de Rusia lui Putin are un succes deosebit în statele est-germane care au alcătuit fosta națiune Germania de Est. Aceasta a fost strâns aliată cu fosta Uniune Sovietică până la sfârșitul Războiului Rece și reunificarea Germaniei.

Și extrema dreaptă vrea să dea mâna cu Putin

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) se concentrează, de asemenea, pe războiul din Ucraina în campania sa electorală din statele estice. De asemenea, acesta solicită încetarea ajutorului militar german pentru Ucraina. În iunie 2024, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Bundestagului german mai mult sprijin pentru țara sa, un număr mare de deputați AfD au părăsit clădirea - la fel ca și membrii BSW.

Acest lucru este bine primit de alegătorii din estul Germaniei. Președintele AfD al districtului Chemnitz din Saxonia, Nico Köhler, a declarat că este de părere că atacul Rusiei asupra Ucrainei a fost greșit, dar că NATO și SUA sunt parțial de vină.

Politicianul AfD Björn Höcke merge și mai departe în dorința sa de apropiere de Rusia lui Vladimir Putin. Höcke este considerat unul dintre cei mai radicali politicieni germani. El dorește să conducă următorul guvern din Turingia după alegerile din land.

Într-o declarație din ianuarie 2023, el a oferit o viziune favorabilă asupra Rusiei lui Putin: „Astăzi, Rusia - indiferent dacă media mainstream vrea să audă sau nu - este o țară care nu numai că provoacă asocieri negative, dar este și o țară care speră că ar putea fi un pionier pentru o lume a statelor libere și suverane fără influență hegemonică”.

Pericolul partidelor extremiste

Istoricul german Ilko-Sascha Kowalczuk a avertizat împotriva ascensiunii unor partide precum AfD și BSW.

„Nu este vorba de faptul că ei îl văd cumva pe Putin ca pe un salvator sau că îl plac în mod deosebit - ei știu deja că este un dictator însetat de sânge”, a declarat Kowalczuk pentru DW. Kowalczuk a crescut în Germania de Est și este acum unul dintre cei mai importanți experți în istoria acestei țări.

Kowalczuk a declarat că este convins că AfD și BSW sunt influențate de politicile partidului totalitar al Unității Socialiste din Germania (SED), care a condus Germania de Est până la reunificarea Germaniei.

„Ceea ce AfD și BSW doresc să copieze de la Putin sunt, ca să spunem așa, aceste idei despre cum să țină societatea sub control și în frâu - care este o tradiție în Rusia - și modul său de a implementa acest lucru prin modelul său de stat autoritar. Și acesta este modul în care el dă un exemplu”.

La fel ca Putin, AfD și BSW resping multe dintre schimbările sociale din ultimii ani. Cu toții sunt sceptici cu privire la chestiuni precum imigrația și islamul și la dezbaterile despre gen și mișcarea LGBTQ+.

Așa cum sunt mulți dintre alegătorii lor. Conform sondajelor de opinie, ambele partide ar putea obține împreună peste 50% din voturi în Saxonia și Turingia.

Estul Germaniei vrea conducere autoritară

Un studiu la scară largă realizat de Universitatea din Leipzig în 2023 a arătat că mulți oameni din estul Germaniei tânjesc după o conducere autoritară.

Kowalczuk a declarat că vede acest lucru ca pe o moștenire a dictaturii:

„Sistemele autoritare oferă un cadru foarte clar pentru modul în care trebuie să acționezi. Iar în regimurile autoritare, dacă nu te revolți, dacă te adaptezi, poți trăi destul de bine”, arată expertul.

Acesta a declarat că mulți locuitori din estul Germaniei consideră că „societatea deschisă” alimentează nesiguranța, în loc să le ofere noi oportunități. Politicienii autoritari precum Putin și politica lor de forță par să satisfacă dorința de securitate, de un lider puternic care să definească calea de urmat și să îi scutească de luarea unor decizii dificile.

Se pare că acest lucru duce și la o schimbare în înțelegerea legii: Mai mulți politicieni AfD sunt suspectați că au acceptat fonduri ilegale de la canale de propagandă rusești și, astfel, au devenit pasibili de urmărire penală. Dar aceasta nu mai este o problemă în actuala campanie electorală din Germania.

Guvernul federal împotmolit în controverse

De asemenea, cele două partide par să profite de lipsa de încredere în coaliția tripartită de centru-stânga a guvernului federal. În august 2024, trio-ul a obținut doar 32% în total în sondajele de opinie la nivel național. În Turingia și Saxonia, cifra este mult mai mică.

Chiar dacă viitoarele alegeri de stat nu vor avea un impact direct asupra politicii externe a Germaniei sau asupra politicii de imigrare, un rezultat puternic al AfD și al BSW ar putea crește presiunea asupra factorilor de decizie pentru a regândi sprijinul pentru Ucraina.

Politicianul AfD Björn Höcke a promis odată că, dacă va deveni vreodată cancelar german, prima sa călătorie în străinătate nu va fi la Washington, ci la Moscova.

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anul în care sunatul după doctori s-a încheiat. Schimbările pe care ni le pregătesc ...
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
„Îţi dă, dacă ai noroc, două duble”. Tilda Swinton, despre ce înseamnă cu adevărat să lucrezi cu Almodovar
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
56 de ani și e un pachet de mușchi. Hugh Jackman, pozat la bustul gol pe o plajă din Australia
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei