Liderii statelor Uniunii Europene se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru ultimul Consiliu European din acest an, pe agenda reuniunii aflându-se războiul din Ucraina, rolul UE în lume, criza din Orientul Mijlociu, migraţia şi alte chestiuni de politică externă, indică un comunicat difuzat pe website-ul consilium.europa.eu.
La reuniune a fost invitat şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Liderii europeni vor discuta despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în toate dimensiunile sale, inclusiv despre cele mai recente evoluţii de pe teren, şi despre sprijinul cuprinzător şi neîntrerupt pentru Ucraina şi poporul său. Până în prezent, UE şi statele sale membre au acordat Ucrainei sprijin în valoare de peste 130 de miliarde de euro.
În ceea ce priveşte sprijinul militar, liderii ţărilor membre vor analiza progresele înregistrate în ceea ce priveşte livrarea de sisteme de apărare antiaeriană, muniţie şi rachete, precum şi furnizarea instruirii şi a echipamentelor necesare soldaţilor ucraineni. Pentru a ajuta Ucraina să se pregătească pentru iarnă şi pentru perioada ulterioară, liderii vor discuta despre modalităţile de consolidare a sectorului energetic şi a altor infrastructuri civile ale Ucrainei pe care Rusia le vizează în mod deliberat şi din ce în ce mai intens.
UE a declarat că este pregătită să sporească presiunea asupra Rusiei şi a ţărilor terţe care sprijină Moscova, inclusiv prin asigurarea punerii în aplicare depline şi efective a sancţiunilor şi prin măsuri suplimentare de combatere a eludării sancţiunilor.
De asemenea, participanţii la summitul UE vor discuta despre situaţia din Orientul Mijlociu, care cunoaşte o evoluţie rapidă, inclusiv despre cel mai bun mod în care Uniunea Europeană poate contribui la eforturile de detensionare a situaţiei, despre acordul de încetare a focului dintre Israel şi Liban şi despre cele mai recente evoluţii din Siria.
Uniunea Europeană este hotărâtă să continue acordarea de asistenţă adaptată la nevoi pentru populaţia din Orientul Mijlociu, cu o atenţie deosebită pentru persoanele cele mai vulnerabile, precum şi să îşi intensifice angajamentul umanitar.
Liderii europeni vor dezbate modalităţile de consolidare a pregătirii pentru situaţii de criză, a prevenirii crizelor şi a capacităţilor de răspuns ale UE, pe baza raportului pregătit de fostul preşedinte finlandez Sauli Niinisto pentru Comisia Europeană.
Referitor la problema migraţiei, participanţii vor analiza progresele înregistrate în punerea în aplicare a concluziilor Consiliului European din 17 octombrie, când discuţiile s-au concentrat pe consolidarea controlului frontierelor externe ale UE, pe cooperarea cu ţările terţe de origine şi cu ţările de tranzit pentru a aborda cauzele profunde ale migraţiei şi pentru a combate traficul de persoane şi pe sporirea şi accelerarea returnărilor din UE.
Este de aşteptat ca liderii statelor UE să abordeze chestiuni specifice de politică externă, inclusiv evoluţiile din Georgia şi Republica Moldova.
Editor : A.R.