Guvernul francez este aproape sigur că va cădea la sfârșitul acestei săptămâni, după ce partidele de extremă dreaptă și de stânga au declarat că vor vota pentru o moțiune de cenzură împotriva premierului Michel Barnier, transmite Reuters.
Demersul lor a venit după ce Barnier a declarat că va încerca să treacă prin parlament, fără vot, un proiect de lege privind securitatea socială, deoarece o concesie de ultim moment nu a fost suficientă pentru a obține sprijinul Reuniunii Naționale (RN), partid de extremă dreapta.
Liderul RN, Marine Le Pen, a declarat că partidul său va depune propria moțiune de cenzură, dar va vota, de asemenea, pentru orice inițiativă similară a altor partide.
„Francezii s-au săturat”, a spus ea. „Poate că au crezut că cu Michel Barnier lucrurile se vor îmbunătăți, dar au fost chiar mai rele”.
Mathilde Panot, de la partidul de extremă stânga Franța Nesupusă, a declarat: „Confruntați cu această a mia negare a democrației, vom cenzura guvernul... Trăim în haos politic din cauza guvernului lui Michel Barnier și a președinției lui Emmanuel Macron.”
În cazul în care toți deputații din RN votează cu stânga pentru răsturnarea lui Barnier, guvernul nu va supraviețui.
Opoziția are acum 24 de ore la dispoziție pentru a prezenta o moțiune de cenzură. Votul ar putea avea loc chiar miercuri. Din 1962, niciun guvern francez nu a mai fost forțat să plece în urma unui astfel de vot.
Luptele lui Barnier de a trece bugetul pentru 2025 printr-un parlament profund divizat amenință să arunce Franța în a doua criză politică în șase luni, subliniind instabilitatea care a cuprins țări din întreaga UE.
El i-a îndemnat pe parlamentari să nu susțină votul de neîncredere.
„Ne aflăm într-un moment al adevărului”, a declarat Barnier în fața parlamentului, punând soarta guvernului său în mâinile acestuia. „Francezii nu ne vor ierta că punem interesele individuale înaintea viitorului țării”.
De la constituirea sa în septembrie, guvernul minoritar al lui Barnier s-a bazat pe sprijinul RN pentru supraviețuirea sa. Proiectul de lege privind bugetul, care încearcă să țină în frâu spirala deficitului public al Franței cu ajutorul a 60 de miliarde de euro din creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli, poate rupe această legătură fragilă.
Editor : A.C.