Rezultate exit-poll: AfD, partidul de extremă-dreapta din Germania, a câştigat alegerile regionale din Turingia

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri în Germania. Foto: Profimedia Images
Alegeri în Germania. Foto: Profimedia Images

Toate prognozele publicate la închiderea urnelor de presa germană arată că partidul de extremă-dreapta AfD va obține cele mai multe voturi în alegerile pentru Parlamentul landului Turingia (capitala Erfurt) cu 30,5% și se va clasa pe locul 2 cu 30% din voturi după Uniunea Creștin Democrată (CDU) cu 31,5% în alegerile pentru parlamentul landului Saxonia (capitala Dresda).

Nu este un șoc referitor la procentele în sine și la victorie, căci erau oarecum previzibile, ci este un motiv serios de îngrijorare, căci este vorba despre prima victorie pentru un partid german de extremă dreapta din 1945 până azi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mai mult decât atât, și în Saxonia lupta este extrem de strânsă între AfD și Uniunea Creștin Democrată (CDU), prognoza fiind de 30% pentru AfD și 31,5% pentru CDU, potrivit Deutsche Welle.

La alegerile regionale din Turingia rata de participare a fost ceva mai mare decât în 2019, circa 55% dintre alegători votând până la ora 16:00 locală, alegătorii prin corespondență nefiind luați în calcul pentru stabilirea acestui procent, scrie focus.de. Același lucru se poate spune și despre Saxonia, unde prezența la vot a fost mai ridicată decât în 2019.

Acestea sunt cele mai bune scoruri obținute vreodată de AfD într-un scrutin federal sau la nivelul unuia dintre cele 16 landuri federale. La ora actuală AfD este cel mai popular partid în estul Germaniei în sondajele de opinie pentru alegerile federale care sunt programate pentru septembrie 2025 și se clasează pe locul al doilea după CDU pe ansamblul țării cu scoruri cuprinse între 16 – 19%.

Deși s-a clasat pe primul loc în Turingia este puțin probabil că AfD va prelua guvernarea de la partidul Linke (Stânga) – succesor al fostului partid comunist din Germania de Est dinainte de 1989. La ora actuală, niciun alt partid nu dorește să se alieze cu un partid care are o atitudine ambiguă față de trecutul nazist al țării, iar liderul său din Turingia, Björn Höcke, a fost condamnat de două ori pentru repetarea în public a două sloganuri naziste.

Totuși, AfD poate bloca unele măsuri în Landtag-ul de la Erfurt care necesită votul a 2/3 dintre deputați, cum ar numirea judecătorilor la nivel de land. Formarea unui executiv în Turingia este și mai problematică dacă se are în vedere rezultatul bun al partidului Bundnis Sahra Wagenknecht (BSW, extrema stângă naționalistă), care are în comun cu AfD retorica antiimigrație.

În ambele state partidele coaliției “Semafor – Roșu, Galben, Verde” formată din Partidul Social Democrat (SPD), Partidul Liber Democrat (FDP) și Verzii au obținut rezultate foarte slabe. FDP nu a intrat în niciunul din cele două Parlamente, iar Verzii nu au intrat în Turingia, în timp ce liderul CDU Friedrich Merz este sub presiune din partea aripii sale de dreapta pentru o înăsprire a retoricii antiimigrație, care pare să fi ajutat AfD după atentatul terorist de la Solingen (vestul Germaniei) în care un imigrant sirian a înjunghiat mortal trei persoane. Unele voci din CDU militează chiar pentru renunțarea la politica declarată a lui Merz de refuz a alianțelor cu AfD la nivel federal sau de land.

În cele două landuri au avut loc duminică alegerile pentru parlamentele regionale, care deţin atribuţii considerabile în anumite chestiuni.

 

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri