Victoria AfD, partidul de extremă-dreapta din Germania, nu e ca o boală care vine și trece. Popularitatea acestuia continuă să crească

Data actualizării: Data publicării:
AfD, partidul de extremă dreapta care a înregistrat o primă victorie în alegerile din Germania. Foto: Profimedia Images
AfD, partidul de extremă dreapta care a înregistrat o primă victorie în alegerile din Germania. Foto: Profimedia Images

Extrema dreaptă din Germania este aici - și este aici pentru a rămâne, așa se poate rezuma analiza publicației POLITOCO pe marginea rezultatelor alegerilor regionale din Germnia, care au înregistrat o premieră nedorită. Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut duminică o victorie uimitoare în alegerile dintr-un land din estul Germaniei, pe fondul nemulțumirii crescânde a alegătorilor față de guvernul național de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz. 

Victoria AfD în Turingia și clasarea pe locul al doilea în Saxonia au provocat un nou val de reflecții la Berlin, cu un an înainte de alegerile naționale care ar putea determina o basculare la dreapta a Germaniei, mare putere a UE, scrie POLITICO.

„Țara noastră nu poate și nu trebuie să se obișnuiască cu acest lucru”, a declarat Scholz pentru Reuters după afișarea rezultatelor. „AfD dăunează Germaniei. Ea slăbește economia, divizează societatea și ruinează reputația țării noastre.”

În Turingia, AfD - care a fost clasificată ca extremistă în unele state germane - a obținut o victorie clară, cu aproape 33 % din voturi. În landul Saxonia, mai populat, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, a obținut o victorie cu aproximativ 32% din voturi, AfD urmând la mică distanță.

Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știți despre rezultatul alegerilor, în contextul în care extrema dreaptă din Germania a înregistrat cel mai mare succes electoral de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

  1. AfD continuă să crească în ciuda eforturilor de a opri partidul

Principalii lideri ai Germaniei au făcut un efort concertat pentru a opri ascensiunea AfD, avertizând alegătorii cu privire la extremismul în creștere al partidului, unii lideri numindu-l chiar partid nazist.

Serviciile naționale de informații interne au clasificat filialele locale ale partidului din Saxonia și Turingia drept organizații extremiste care urmăresc să submineze democrația germană.

La începutul acestui an, Saskia Esken, co-șefa Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga, s-a pronunțat în favoarea discutării unei interdicții a AfD - fie și numai pentru a „scutura alegătorii” și de a-i face să înțeleagă pericolul.

Liderul AfD din Turingia, Björn Höcke, una dintre cele mai extremiste figuri ale partidului, a fost găsit de două ori vinovat de un tribunal german pentru folosirea intenționată a retoricii naziste.

Dar, în ciuda avertismentelor persistente din partea liderilor, instituțiilor și instanțelor de centru, AfD și-a continuat ascensiunea, în special în estul Germaniei.

Acest lucru indică o problemă de bază cu care partidele centriste nu se vor descurca ușor - o neîncredere crescândă față de centriști și față de instituțiile țării, care a stimulat fervoarea antisistem într-o mare parte a țării.

Cu alte cuvinte, chiar dacă mulți lideri și instituții centriste din Germania avertizează cu privire la extremismul AfD, mulți alegători au încetat pur și simplu să asculte. De fapt, este posibil ca această abordare să se întoarcă împotriva lor, îndepărtându-i pe votanții AfD.
Și mass-media continuă să se lupte cu modul în care să gestioneze popularitatea în creștere a AfD. În seara alegerilor, un jurnalist de la televiziunea publică, în timpul unui interviu cu Höcke, a calificat AfD din Turingia drept extremistă.

„Vă rog să nu mă mai stigmatizați”, a răspuns Höcke. „Suntem partidul popular numărul unu în Turingia. Nu vreți să clasificați o treime din alegătorii din Turingia drept extremiști de dreapta, nu-i așa?”

  1. Noul partid BSW se ridică pentru a deveni o forță politică cheie - și un creator de ”regi”

Într-un fel, cel mai mare câștigător al serii a fost Alianța populistă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW), care este condusă de un fost membru al Partidului Comunist din Germania de Est. BSW s-a clasat pe locul al treilea în ambele state, un rezultat notabil pentru un partid care s-a format cu doar câteva luni în urmă.

Partidul, care combină poziții tradiționale de dreapta privind imigrația și alte probleme sociale, a solicitat în mod repetat încetarea ajutorului militar german pentru Ucraina și negocieri cu Putin - un punct de vedere pentru care există multă simpatie în fostul est comunist al Germaniei.

„Vrem ca războiul din Ucraina să se încheie și nu credem că acest lucru se va întâmpla cu tot mai multe livrări de arme”, a declarat fondatoarea partidului, Sahra Wagenknecht, pentru postul public de televiziune ARD.

Din cauza peisajului politic din ce în ce mai fragmentat din est, BSW a devenit lider în ceea ce privește formarea guvernelor de coaliție la nivel de stat, mai ales că toate partidele au jurat să nu formeze coaliții cu AfD. 

Atât în Saxonia, cât și în Turingia, BSW va juca cu siguranță un rol major în următoarele guverne.

  1. Alegătorii au pedepsit (din nou) coaliția de guvernare de la Berlin

Cele trei partide din coaliția de guvernare din Germania - SPD-ul lui Scholz, Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP), conservator din punct de vedere fiscal - au suferit pierderi semnificative în scrutinul de duminică. În Turingia, Verzii și FDP au fost eliminați din Parlamentul landului după ce nu au reușit să atingă pragul de cinci procente necesar pentru a obține locuri. În plus, toate cele trei partide de coaliție din Turingia au obținut împreună cu greu mai mult de 10 % dintre voturi.

Deși SPD a pierdut mai puțin teren în alegeri, a fost totuși un rezultat îngrozitor pentru un partid care vine după cea mai slabă performanță din ultimul secol în alegerile europene din iunie. 

În încercarea de a-și inversa soarta politică chiar înainte de alegeri, guvernul Scholz a anunțat o serie de măsuri mai dure privind migrația - arătând cum ascensiunea AfD pe baza unui mesaj antiimigrație a zdruncinat sistemul politic al țării. Dar acest lucru nu a părut să ajute norocul partidului.

„Există o mare parte a oamenilor care nu au încredere în capacitatea politicii stabilite de a găsi soluții și, prin urmare, au optat în mod deliberat pentru un model negativ”, a declarat luni secretarul general al SPD, Kevin Kühnert, într-o reacție.

SPD are șansa de a se revanșa pe 22 septembrie, când alegătorii din landul Brandenburg din estul țării se vor prezenta la urne. În acest stat, SPD este cotat în prezent la aproximativ 20 %, pe baza popularității premierului statului, politicianul SPD Dietmar Woidke. Cu toate acestea, AfD este pe primul loc în Brandenburg, cu 24%.

De asemenea, este semnificativ faptul că Woidke a refuzat să facă campanie cu Scholz, declarând pentru Handelsblatt la începutul acestei luni că nu intenționează să organizeze evenimente comune de campanie electorală cu cancelarul (chiar dacă circumscripția electorală a lui Scholz este în Brandenburg). Aceasta este probabil o mișcare înțeleaptă din punct de vedere politic, având în vedere ratingurile de aprobare sumbre ale lui Scholz în est și nu numai. 

  1. AfD s-a transformat într-un „partid popular” în estul Germaniei

Partidele de extremă dreapta din Europa beneficiază adesea de votanți care protestează și care doresc pur și simplu să își exprime nemulțumirea față de partidele principale. Dar în estul Germaniei, se pare că alegătorii îmbrățișează din ce în ce mai mult AfD nu din protest, ci din convingere politică sinceră. 

Fiecare al doilea alegător AfD din Turingia și Saxonia a votat pentru partid deoarece crede în mesajul acestuia, conform datelor obținute de infratest dimap pentru ARD. Aceasta este o schimbare față de alegerile anterioare.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri