Dozele "booster" asigură o protecţie de 95% la persoanele de peste 50 de ani împotriva deceselor cauzate de Omicron (studiu)

Data publicării:
Siringă cu doză booster anti-covid19
„Dozele booster sunt măsuri imunologice foarte eficiente, mult peste ceea ce este necesar pentru a preveni spitalizarea și decesul”. Foto: Profimedia Images

Dozele "booster" ale vaccinurilor anti-COVID-19 sporesc cu până la 95% protecţia împotriva riscului de deces cauzat de varianta Omicron la persoanele cu vârste de peste 50 de ani, a anunţat joi Agenţia pentru Siguranţă Sanitară din Marea Britanie (UKHSA), citată de Reuters.

Potrivit reprezentanţilor UKHSA, la aproximativ şase luni după administrarea dozei a doua a oricărui vaccin anti-COVID-19, protecţia împotriva riscului de deces cauzat de Omicron este de circa 60% în rândul persoanelor de peste 50 de ani. În schimb, această protecţie creşte până la aproximativ 95% la două săptămâni după administrarea dozei "booster".

UKHSA a mai spus că datele medicale au continuat să arate niveluri înalte de protecţie oferite de dozele "booster" şi împotriva riscului de spitalizare.

Eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de circa 90% pentru vaccinul Pfizer-BioNTech şi a scăzut apoi la 75% după 10-14 săptămâni de la administrarea dozei "booster".

În cazul vaccinului Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% în primele nouă săptămâni după administrarea dozei "booster".

"Dovezile sunt clare - vaccinul contribuie la protejarea noastră a tuturor împotriva efectelor COVID-19, iar dozele 'booster' oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva riscurilor de spitalizare şi de deces pentru cei mai vulnerabili membri din societatea noastră", a declarat Mary Ramsay, coordonatoarea departamentului de imunizare din cadrul UKHSA, citată de Agerpres.

UKHSA a publicat, de asemenea, o analiză preliminară privind eficacitatea vaccinurilor împotriva unei sub-variante Omicron, denumită BA.2, care s-a răspândit recent în Marea Britanie şi în Danemarca, descoperind un nivel similar de protecţie împotriva formelor simptomatice de COVID-19.

"După două doze, eficacitatea era de 9% şi 13% pentru BA.1 respectiv BA.2 la cel puţin 25 de săptămâni. Aceasta a crescut la 63% pentru BA.1 şi la 70% pentru BA.2 după două săptămâni de la vaccinarea cu doza booster", a precizat UKHSA. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”