Dacă Ucraina e forțată să accepte „o pace nedreaptă”, SUA se vor confrunta cu „o amenințare teribilă”, avertizează șeful NATO

Data actualizării: Data publicării:
Actualul secretar general al NATO Mark Rutte și președintele ales al SUA, Donald Trump, imagine de arhivă din 2019.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, și președintele ales al SUA, Donald Trump, imagine de arhivă din 2019. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a avertizat pe președintelui ales al SUA, Donald Trump, că Washingtonul s-ar confrunta cu o „amenințare teribilă” din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord dacă Ucraina este forțată să accepte un acord de pace nefavorabil, a relatat luni Financial Times, potrivit Kyiv Independent

Președintele chinez Xi Jinping „ar putea avea alte idei pe viitor dacă nu există un acord bun”, i-a spus Rutte lui Trump, într-o aparentă referire la Taiwan, după cum a dezvăluit șeful NATO într-un interviu acordat publicației.

Rutte s-a întâlnit cu președintele ales al SUA în Florida pe 23 noiembrie, pe fondul temerilor că Trump ar putea reduce participarea SUA la NATO și sprijinul său pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

În interviul pentru Financial Times, șeful NATO a avertizat că o „înțelegere care nu este bună pentru Ucraina” avantajează liderii Rusiei, Iranului și Coreei de Nord, iar asta ar însemna „o amenințare teribilă la adresa securității nu numai pentru Europa, ci și pentru SUA” pe termen lung.

Teheranul și Phenianul sunt aliații-cheie ai Moscovei în războiul său total împotriva Ucrainei, furnizând arme și, în cazul Coreei de Nord, soldați pentru consolidarea forțelor ruse.

Revenirea lui Trump la Casa Albă stârnește îngrijorări cu privire la stabilitatea sprijinului occidental pentru Ucraina, deoarece președintele ales s-a angajat să scoată SUA „din” război și să pună capăt rapid conflictului.

Oficialii ucraineni au făcut apel la Trump să își mențină sprijinul și să adopte o abordare „pace prin forță” în relațiile cu Rusia.

Detaliile planului de pace al lui Trump rămân neclare, însă Keith Kellogg, ales de acesta ca emisar special pentru pace în Ucraina, a propus anterior înghețarea războiului de-a lungul actualelor linii de front și amânarea aspirațiilor Kievului la NATO.

Ucraina speră să primească o invitație la NATO - un pas inclus în planul său de victorie în cinci etape - în timpul unui summit ministerial aliat din 3-4 decembrie, dar rapoartele mass-media sugerează că nu există un consens în această privință.

Citește și: ANALIZĂ Ce șanse sunt ca Ucraina să renunțe la teritorii. Jocul diplomatic al lui Volodimir Zelenski pentru a-l mulțumi pe Donald Trump

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri