Curtea Supremă a Statelor Unite a luat decizia de a evalua susținerile fostului președinte Trump privind „imunitatea deplină” de care s-ar bucura acesta pentru infracțiunile comise în timpul mandatului și va da un verdict final în această privință, relatează BBC.
În acest dosar, discuția este despre infracțiunile comise de Trump în 2020 când încerca să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden.
Curtea Supremă, cu o majoritate conservatoare de 6-3 și trei judecători numiți de Trump însuși, a anunțat, miercuri seară, că va evalua cazul în care un tribunal de rang inferior a stabilit deja că fostul președinte nu poate revendica „imunitate deplină”.
Anterior, fostul președinte a susținut că nu poate fi judecat pentru nicio acțiune făcută pe parcursul președinției sale și că orice infracțiune comisă s-ar include în îndatoririle sale oficiale ca șef de stat și de guvern.
Tribunalul de Apel al SUA a respins, însă, aceste pretenții:
„Nu putem să acceptăm pretenția fostului președinte Trump că un președinte are autoritate nelimitată să comită infracțiuni – ea ar neutraliza cel mai fundamental element de control față de puterea executivă – recunoașterea și implementarea rezultatelor alegerilor”.
Trump a făcut, apoi, un apel și la Curtea Supremă care, inițial, a refuzat să dezbată problema.
Pe rețeaua sa socială, Truth Social, fostul președinte a salutat decizia SCOTUS de a evalua cazul, reluându-și din nou susținerile.
„Fără imunitate, președinții vor fi mereu îngrijorați, paralizați chiar, de posibilitatea de a fi acuzați fără temei și de represalii după ce își termină mandatul. Asta ar putea duce la șantajarea unui președinte”, a scris Trump.
Trump a fost pus sub acuzare, anul trecut, pentru intimidarea martorilor și complot pentru fraudarea SUA, ca urmare a încercărilor sale de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020.
Deși SCOTUS ar fi putut lăsa verdictul anterior al Curții de Apel să rămână în picioare, patru din 9 judecători au votat să înceapă evaluarea cazului, ceea ce indică faptul că există o formă de dezacord printre judecători cu privire la această situație.
Decizia are potențialul să întârzie serios procesul, programat inițial pentru luna martie. SCOTUS a programat prima ședință pentru 22 aprilie, iar orice procedură trebuie să aștepte un verdict din partea instanței supreme.
Editor : Adrian Dumitru