Președintele ales Donald Trump a cerut Curții Supreme a SUA să întrerupă implementarea unei legi care ar interzice populara aplicație de social media TikTok sau ar forța vânzarea acesteia, argumentând că ar trebui să aibă timp după preluarea mandatului pentru a încerca o „rezolvare politică” a problemei, informează The Guardian.
Instanța urmează să audieze argumentele în acest caz pe 10 ianuarie. Legea ar impune proprietarului chinez al TikTok, ByteDance, să vândă platforma unei companii americane sau să fie interzis. Congresul SUA a votat în aprilie să o interzică, cu excepția cazului în care ByteDance vinde aplicația până pe 19 ianuarie.
TikTok, care are peste 170 de milioane de utilizatori în SUA, și compania-mamă au încercat să anuleze legea. Dar dacă instanța nu se va pronunța în favoarea lor și nu are loc nicio vânzare, aplicația ar putea fi interzisă efectiv în Statele Unite pe 19 ianuarie, cu o zi înainte ca Trump să preia mandatul.
Sprijinul lui Trump pentru TikTok este o inversare față de 2020, când a încercat să blocheze aplicația în SUA și să forțeze vânzarea acesteia către companii americane din cauza deținerii sale chineze.
De asemenea, arată efortul semnificativ al companiei de lobby cu Trump și echipa sa în timpul campaniei prezidențiale.
„Președintele Trump nu ia nicio poziție cu privire la meritele care stau la baza acestei dispute”, a spus D John Sauer, avocatul lui Trump, care este și alegerea președintelui pentru funcția de avocat general al SUA.
„În schimb, el solicită cu respect Curții să ia în considerare suspendarea termenului-limită al Legii pentru vânzare de 19 ianuarie 2025, în timp ce analizează fondul acestui caz, permițând astfel viitoarei administrații a președintelui Trump oportunitatea de a urmări o soluționare politică a întrebărilor în cauză”, a adăugat el.
Întâlnirea lui Donald Trump cu șeful TikTok
Trump s-a întâlnit anterior cu Shou Zi Chew, CEO-ul TikTok, în decembrie, la câteva ore după ce președintele ales a spus că vrea ca TikTok să continue să funcționeze în Statele Unite. Președintele ales a mai spus că a primit miliarde de vizualizări pe platforma de socializare în timpul campaniei sale prezidențiale.
Compania a declarat anterior că departamentul de justiție a declarat greșit legăturile sale cu China, argumentând că motorul său de recomandare de conținut și datele utilizatorilor sunt stocate în SUA pe servere cloud operate de Oracle, în timp ce deciziile de moderare a conținutului care îi afectează pe utilizatorii americani sunt luate și în țară.
Activiștii care susțin libertatea de exprimare au spus separat vineri Curții Supreme că legea SUA împotriva TikTok evocă regimurile de cenzură instituite de inamicii autoritari ai SUA.
Departamentul de Justiție a susținut că controlul chinez asupra TikTok reprezintă o amenințare continuă la adresa securității naționale, o poziție susținută de majoritatea parlamentarilor americani.
Editor : Ș.R.