Noul șef al comandamentului spațial al forțelor de apărare australiene, Cath Roberts, a spus că este „speriată” de activitățile Chinei și Rusiei în spațiu și că o îngrijorează lipsa capacității Australiei de a combate aceste amenințări, scrie The Guardian. Roberts a avertizat marți că un satelit controlat de Beijing ar putea, de exemplu, să „elimine” cu ușurință rețeaua națională de internet a Australiei.
Întrebată care este adversarul care o sperie cel mai mult, vicemareșalul forțelor aeriene a glumit: „Ei bine, nu este Darth Vader, dar mă uit la multe filme științifico-fantastice.”
Comandantul noii divizii spațiale a forțelor aeriene a continuat, apoi, pe un ton mai serios: „Activitățile Chinei și Rusiei, care au fost destul de bine documentate în domeniul public, mă sperie. Cred că lipsa capacității noastre din prezent de a combate aceste amenințări este îngrijorătoare.”
Roberts, care își are sediul în Canberra și conduce o echipă de 105 oameni, a adăugat că „suntem în relații foarte bune cu SUA și putem să ne bazăm pe ei până la un punct”, dar a apreciat că Australia trebuie să accelereze procesul de îmbunătățire a capacităților de apărare spațială.
Sateliții chinezi ar putea să scoată din uz sateliții australieni care asigură accesul țării la internet
Roberts a spus că satelitul SJ-21 al Chinei a remorcat un alt satelit chinez de navigație de pe o orbită pe alta în ianuarie, eveniment ce a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea Beijingului de a perturba sateliții vitali de comunicații.
Satelitul chinez, care se află pe orbită și pe care Australia îl urmărește, ar putea să scoată din uz sateliții australieni care asigură accesul țării la internet, a avertizat Roberts.
Roberts a spus că echipa ei va cerceta posibilitatea ca Australia să își dezvolte capacitatea de a genera „efecte reversibile și ireversibile” asupra obiectelor din sapțiu, precum cele de „bruiaj” al comunicațiilor prin satelit, fără a produce deșeuri spațiale.
Într-o conferință susținută în Canberra, ministrul apărării, Peter Dutton, a insistat marți că spațiul nu ar trebui să devină „un nou câmp de bătălie”.
Dutton a menționat un test cu rachete anti-satelit din noiembrie 2021, când Rusia „și-a distrus propriul satelit redundant, Cosmos 1408, lăsând în urmă un nor de peste 1.500 de bucăți de deșeuri letale care vor necesita zeci de ani pentru a dispărea [de pe orbită]”.
La acea vreme, șeful NASA a descris testul drept o amenințare pentru siguranța celor șapte astronauți aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale, dar armata rusă a spus că testul a avut ca scop sporirea capacităților defensive ale țării și a respins ideea că fragmentele de satelit ar fi fost periculoase.
Este atacul asupra unui satelit un act de război?
În cadrul conferinței de presă de marți, Roberts a spus că încă nu a determinat cu precizie dacă remorcarea sau dezactivarea unui satelit ar fi considerată un act de război.
„Care este diferența dintre o competiție și un conflict”, se întreabă Roberts. „Iar dacă ei ne vor scoate unul dintre sateliți de pe orbita geostaționară, ar fi un conflict? Asta nu s-a întâmplat încă în spațiu.”
Comodorul forțelor aeriene Nicholas Hogan, care s-a alăturat comandamentului spațial al Australiei, și-a exprimat îngrijorarea despre lipsa unor norme și legi prestabilite în spațiu unde s-a creat un scenariu similar cu „vestul sălbatic”.
Hogan a spus că dacă testul rusesc din noiembrie ar fi avut loc pe pământ, pe apă sau în aer, ar fi necesitat un răspuns din partea Occidentului. „Dacă o altă țară ar fi creat un imapct atât de durabil asupra unuia dintre aceste domenii timp de mai mult de 10 ani, care credeți că ar fi fost reacția noastră?”
Șeful forțelor spațiale SUA: China este „amenințarea noastră principală”
Șeful Comandamentului Spațial al Statelor Unite, generalul James Dickinson, a descris China drept „amenințarea noastră principală” și a spus că „suntem foarte atenți”, dar nu a comentat cu privire la capacitățile de același tip al armatei americane.
Cassandra Steer, un expert din domeniul spațial al Universității Naționale a Australiei a spus că Rusia și China percep existența forțelor spațiale americane ca pe un pericol. Ea a menționat că înainte de testul rusesc din noiembrie, au mai fost făcute astfel de teste de către China în 2007, SUA în 2008 și India în 2019.
Dutton a spus că Australia păstrează deschisă opțiunea de a forma pe viitor o divizie a forțelor spațiale pe modelul american. Steer, însă, a spus că Australa nu are nici mărimea, nici capacitatea tehnologică pentru a construi o forță separată în cadrul armatei.
„Nu avem nevoie de o copie a aliatului nostru cel mai mare”, a explicat Steer.
Ministerul Apărării din Australia are în plan să investească 7 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea capacităților spațiale în următorii 10 ani.