Rusia a recunoscut efectuarea unui test care a vizat țintirea și lovirea unui satelit dezafectat al Moscovei dar a negat acuzațiile SUA și NATO referitoare la faptul că acest test ar fi pus în pericol echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS), informează Reuters.
„Ministerul rus al Apărării a efectuat cu succes, în data de 15 noiembrie, un test în care a fost lovit satelitul rusesc Țelina-D, în prezent neoperațional și care se afla pe orbită din anul 1982”, se arată într-un comunicat emis de ministerul rus.
NASA a confirmat că lovirea satelitului rusesc a generat deșeuri spațiale care i-au pus în pericol pe cei șapte membri ai ISS: 5 astronauți (patru americani și un german) și doi cosmonauți ruși.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins acuzațiile SUA referitoare la lovirea, de către Rusia, a unui satelit, cu ajutorul unei arme antisatelit, care să fi produs apoi deșeuri care să pună în pericol viețile celor aflați la bordul ISS.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ministerul rus al Apărării a precizat, conform Reuters, că deșeurile rezultate în urma testului nu au reprezentat niciun moment vreun pericol pentru stația spațială și a adăugat că Washingtonul știe bine acest amănunt. În plus, oficialii ruși au adăugat că atât SUA, cât și China sau India au efectuat, în trecut, teste similare.
Conform NASA, lovirea satelitului rusesc a generat peste 1.500 de noi deșeuri spațiale suficient de mari pentru a le pute fi urmărită traiectoria pe oribita terestră.
Astronauților și cosmonauților de la bordul stației spațiale li s-a solicitat închiderea sasurilor de la majoritatea modulelelor stației, cu excepția celor care asigură legătura între zona americană și cea rusă a ISS. Ca o măsură suplimentară de precauție, astronauții s-au adăpostit pentru o perioadă în naveta spațială aflată la bordul ISS.
Editor : Mihnea Lazăr