Cancelarul german Olaf Scholz a discutat vineri la telefon cu președintele rus Vladimir Putin și a cerut Moscovei să oprească „imediat” toate acțiunile militare, a anunțat Guvernul de la Berlin.
„Cancelarul s-a declarat extrem de îngrijorat. De mai multe zile, din Ucraina vin imagini şi informaţii teribile”, arată un comunicat al Cancelariei.
De asemenea, Scholz i-a cerut lui Putin să înceteze imediat toate luptele și permită accesul ajutoarelor umanitare în zonele de conflict.
La rândul său, Vladimir Putin l-a informat pe cancelar că o a treia rundă de negocieri Rusia-Ucraina va avea loc în weekend.
Conversația a durat o oră, iar cei doi lideri au convenit să poarte în curând alte discuții.
Noua convorbire între Putin și Scholz a avut loc în ziua în care Ambasada Ucrainei la Berlin a cerut guvernului german noi livrări de arme pentru a o ajuta să se apere în faţa invaziei armatei ruse. În cerere se spune că Vadimir Putin a început „un război de anihilare” împotriva Ucrainei, cu sisteme de arme moderne, inclusiv arme interzise, precum bombe cu submuniţie.
Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat într-un interviu convingerea sa că NATO nu trebuie să participe la războiul din Ucraina, în urma invaziei militare lansate de Rusia în 24 februarie.
Cancelarul german crede că o schimbare de regim la Moscova n-ar rezolva problemele din regiune
„Aceasta ar duce la o escaladare dramatică a acestei situaţii dificile în Ucraina, ceea ce ar aduce mari pericole”, a declarat Scholz pentru postul de televiziune ZDF. „Iată de ce nu ar fi o politică responsabilă să facem asta acum”, a spus şeful executivului german, care a subliniat că trebuie prevenită o confruntare directă între NATO şi Rusia. „De aceea nu va exista acum nicio decizie care va conduce la implicarea militară a statelor NATO în această confruntare”, a precizat Olaf Scholz.
El a subliniat că pentru dezescaladarea situaţiei din Ucraina este nevoie de o încetare a focului şi de negocieri suplimentare privind o retragere a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
Pe de altă parte, cancelarul german nu crede că o schimbare de regim în Rusia ar rezolva problemele din regiune, întrucât, spune el, democraţia este ceva care trebuie să vină de la oameni. „Nu există un buton pe care poţi apăsa pentru a soluţiona toate problemele. Singura cale este de a încerca insistent să creăm un cadru pentru negocieri şi de a găsi un consens”, a încheiat el.
Editor : Luana Pavaluca