Președintele SUA, Joe Biden, a avut consultări joi seara cu omologul său român, Klaus Iohannis, și liderii celorlalte state aliate est-europene din formatul București 9. Tema discuțiilor este situația tensionată de la granița cu Ucraina, unde Rusia a mobilizat trupe, iar occidentalii se tem că urmează o invazie.
ACTUALIZARE. oo.05. Subiectul principal al consultărilor, desfășurate telefonic, a vizat situația îngrijorătoare de securitate în flancul estic al NATO și în regiunea Mării Negre, context în care Președintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuției pe care a avut-o recent cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și evaluarea sa, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acțiunilor Rusiei asupra securității aliaților și partenerilor din regiune și coordonarea între statele aliate.
În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul București (B9), fapt ce confirmă valoarea acestui format de consultare și coordonare între aliați, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO.
Președintele a subliniat importanța informării, coordonării și consultării aliaților în fața acestor provocări de securitate, evidențiind că menținerea unității statelor aliate este esențială în aceste momente.
Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenței avansate a NATO pe flancul estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său. De asemenea, Președintele a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.
Totodată, Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între România și SUA.
ACTUALIZARE. 11.50. Joe Biden i-a pus la curent pe liderii țărilor de pe flancul estic în legăturp discuția pe care a avut-o cu Vladimir Putin și avertismentele pe care i le-a dat în cazul în care va invada Ucraina. În același timp, Joe Biden i-a asigurat pe Klaus Iohannis și pe ceilalți lideri care au luat parte la discuție de angajamentul american față de securitatea transatlantică și aliații NATO.
„Președintele a pus la curent, de asemenea, țările din B9 de pe flancul estic privind discuția cu președintele Putin și le-a ascultat perspectivele asupra situației actuale de securitate. A subliniat angajamentul nostru față de securitatea transatlantică și față de aliații noștri NATO, alianța este una sacră. De asemenea, vom continua să rămânem în coordonare strânsă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
ACTUALIZARE. 11.03. Discuțiile între Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți lideri ai formatului București 9 s-au încheiat.
Convorbirea între Joe Biden și aliații est-europeni are loc la două zile după ce președintele american a discutat cu președintele rus Vladimir Putin pe tema Ucrainei, căruia i-a spus că vor urma consecințe severe dacă va ataca Ucraina.
Întâlnirea vine în condițiile în care oficialii ucraineni din domeniul apărării spun că Rusia a mărit numărul de trupe în apropierea graniței cu Ucraina la 120.000 de soldați, inclusiv personal suplimentar al armatei, forțelor aeriene și navale.
În ultimele luni a crescut numărul de forțe militare grupate de-a lungul frontierei dintre Rusia și Ucraina, ceea ce i-a făcut pe oficialii ucraineni și occidentali să se alarmeze.
Scopul discuțiilor dintre Biden și „liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO” este „de a rezuma întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă.
Din grupul celor nouă de la București fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Grupul a fost creat de președinții Klaus Iohannis și președintele polonez Andrzej Duda.
Joe Biden a spus, după întâlnirea cu Vladimir Puțin, că Statele Unite nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO. El a vorbit însă despre „consecințe economice cum nu s-au mai văzut” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei, dar și despre sporirea prezenței americane în țările NATO din Europa.
Biden a spus că i-a transmis lui Putin în mod clar că, în cazul unei invazii, consecințele economice vor fi devastatoare.
„Am fost foarte direct, fără exprimări vagi. Am fost politicos, dar m-am exprimat clar: dacă invadează Ucraina, vor fi consecințe severe. Consecințe severe. Consecințe economice cum nu a mai văzut și cum nu s-au mai văzut”, a mai afirmat Joe Biden.
El crede că președintele rus a înțeles mesajul: „Știe. A răspuns imediat că înțelege”.
Biden a mai declarat că i-a spus lui Putin că probabil va trebui să mărească prezența trupelor americane în Europa pentru a reasigura aliații NATO de sprijinul continuu al Statelor Unite, dacă Rusia va declanșa o invazie.
Editor : M.B.