Ambasada SUA din România: Dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
„Kremlinul creează și propagă dezinformare”. Foto: Profimedia Images
Ambasada Statelor Unite la București transmite că „Kremlinul creează și propagă dezinformare”. Foto: Profimedia Images

În contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia pe tema situației de securitate de la frontiera rusă cu Ucraina, Ambasada SUA din România a postat un avertisment pe Facebook, în care  atrage atenția că „dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Kremlin”.

Kremlinul creează și propagă dezinformare, în încercarea de a deruta și copleși oamenii cu informații care denaturează acțiunile reale întreprinse de Rusia în Ucraina, Georgia și în alte zone din Europa. Deoarece adevărul nu este în favoarea Kremlinului, serviciile de informații rusești creează, alocă sarcini și influențează paginile de internet care pretind să fie surse de știri să propage minciuni și să semene discordie”, a scris misiunea diplomatică a Washingtonului la București.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-o declarație făcută publică de de Departamentul de stat al SUA, președintele american Joe Biden susține că avem cu toții o responsabilitate comună pentru a combate dezinformarea.

Există adevăr și există minciuni. Minciuni spuse pentru putere și pentru profit. Și fiecare dintre noi are datoria și responsabilitatea, ca cetățeni, ca americani și mai ales ca lideri, lideri care s-au angajat să ne onoreze Constituția și să ne protejeze națiunea, să apere adevărul și să învingă minciunile”, a transmis președintele american.

Dezinformarea este una dintre cele mai importante arme ale Kremlinului. Rusia a operaționalizat conceptul de competiție contradictorie perpetuă în mediul informațional prin încurajarea dezvoltării unui ecosistem de dezinformare și propagandă. Acest ecosistem creează și răspândește narațiuni false pentru a promova strategic obiectivele de politică ale Kremlinului”, atrage atenția Departamentul de Stat, care mai precizează că nu există niciun subiect interzis pentru această tehnică numit în engleză Firehose of falseness sau firehosing, care reprezintă o tehnică de propagandă în care un număr mare de mesaje sunt difuzate rapid, repetitiv și continuu pe mai multe canale, fără a ține cont de adevăr sau de consistență.

Totul, de la drepturile omului și politica de mediu până la asasinate și campanii de bombardare cu uciderea civililor, fac parte din manualu de dezinformare al Moscovei”, susține Departamentul de stat al Statelor Unite.

„Dezinformarea este o modalitate rapidă și destul de ieftină de a destabiliza societățile și de a pregăti scena pentru potențialele acțiuni militare. În ciuda faptului că a fost expusă de nenumărate ori pentru implicarea în aceste activități, Rusia continuă să lucreze împotriva normelor internaționale și a stabilității globale”, mai precizează Departamentul de Stat.

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken, a avertizat asupra tehnicilor de dezinformare ale Rusiei. „Vedem un efort semnificativ de a promova propaganda împotriva Ucrainei, NATO și SUA. Acestea includ operațiuni maligne pe rețelele de socializare, utilizarea mijloacelor media online deschise și ascunse, accentuarea dezinformării în programele TV și radio, găzduirea de conferințe menite să-i influențeze pe participanți să creadă în mod fals că Ucraina, nu Rusia, este de vină pentru tensiunile crescute în regiune și valorificarea operațiunilor cibernetice pentru a deforma instituțiile media și a efectua operațiuni de piratare a datelor”, a subliniat  Antony Blinken.

Nu este prima dată când misiunea diplomatică a Statelor Unite la București ia poziție față de acțiunile de destabilizare ale Moscovei.

Pe 12 ianuarie, ambasada SUA din România a trolat Federația Rusă cu un mesaj în care amintește despre invaziile armatei ruse în Republica Moldova (1991-1992), Georgia (anii 1990 și 2008) și Crimeea (2014). Mesajul a fost postat în contextul discuțiilor tensionate de la Bruxelles între NATO și Rusia provocate de acumularea agresivă de forțe militare rusești la frontiera cu Ucraina.

Două zile mai târziu, ambasada Statelor Unite al Americii la București cheama Rusia „să se alăture restului lumii în secolul XXI” și avertiza Moscova că este dreptul națiunilor să-și aleagă aliații și aranjamentele de securitate.

„Relația dintre Ucraina și NATO este o chestiune ce privește exclusiv Ucraina și cei 30 de aliați NATO. Rusia nu are niciun cuvânt de spus pe acest subiect!”, a notat Ambasada SUA la București pe pagina de Facebook.

Cum a intensificat Rusia campania de propagandă internă legată de situația din Ucraina

În timp ce Statele Unite au emis avertismente luna trecută cu privire la trupele ruse masate la granițele Ucrainei, iar președintele american Joe Biden l-a amenințat pe Vladimir Putin cu sancțiuni personale dacă Rusia invadează Ucraina, războiul de propagandă internă s-a intensificat la televiziunile din Rusia și pe rețelele sociale. În toate jurnalele tv și în online, cetățenii ruși sunt bombardați cu informații privind iminența unui atac al NATO și al extremiștilor din Ucraina asupra etnicilor ruși.

La televiziunea de stat din Moscova sunt prezentate videoclipuri și imagini cu soldați și tancuri, sârmă ghimpată și lunetişti, care se antrenează pentru război. Însă acestea nu sunt forțele Rusiei, cele care sunt pregătite pentru atac, ci cele ale NATO.

În peisajul media alternativ din Rusia, creat de regimul de la Kremlin, forțele NATO duc la îndeplinire un plan care este în lucru de ani de zile: încercuirea Rusiei, răsturnarea de la putere a președintelui Vladimir Putin și preluarea controlului asupra resurselor energetice ale Federației Ruse. 

Din punctul de vedere al Moscovei, repetat în aproape fiecare emisiune de știri și și talk-show-ul politic, Ucraina este un stat eșuat și etichetat ca„marionetă”, care este controlat în întregime de Statele Unite, catalogate drept „păpușarul suprem”.

Russia Putin News Conference Broadcasting
Majoritatea posturilor de știri alternative din Rusia au fost închise sau marginalizate, iar realitatea paralelă a Kremlinului continuă să domine spațiile de emisie de la tv și de la radio. Foto: Profimedia Images

De asemenea, propaganda rusă prezintă Europa ca fiind „o colecție slabă și divizată de cățeluși de companie, care primesc comenzi de la Washington”.  „Chiar și SUA, pe cât de amenințătoare vor să pară, sunt și ele slabe și divizate, sfâșiate de diviziunea politică și tulburările rasiale din societatea americană”, este unul din celălalte narative ale propagandei Kremlinului.

Orice indiciu de dezacord între Europa și SUA sau NATO este o știre principală în Rusia, iar una dintre poveștile care au ocupat mult spațiu în emisiuni a fost cea legată de comentariile fostului șeful al marinei militare din Germania, Kay-Achim Schönbach, care a fost surprins într-o înregistrare video, în timp ce afirma că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie tratat „cu respect” şi că Ucraina nu va recupera niciodată Crimeea de la ruşi.

De asemenea, la televiziunea de stată din Rusia au fost modificate hărțile prezentate în mass-media occidentală, care arată Ucraina înconjurată din trei părți de trupe rusești. Pe televiziunea de stat din Rusia au fost difuzate hărți trucate, care prezintă Belarusul, un aliat cheie al Moscovei, înconjurat de trupe militare ale NATO.

O notă informativă publicată în urmă cu aproape două săptămâni  de Departamentul de Stat al SUA arată că o mare parte a dezinformarii rusești repetă teme vechi, așa cum ar fi portretizarea Rusiei ca victimă a acțiunilor SUA, înfățișarea societăților occidentale ca fiind pe punctul de a se prăbuși, deoarece s-au îndepărtat de valorile tradiționale și descriind Washingtonul drept susținătorul revoluțiilor din regiune.

La fel ca eforturile sale de a împărți electoratul american în 2016, stârnind dezbateri despre rasism, arme și alte probleme de diviziune, experții cred că Rusia încearcă acum să crească polarizarea despre Ucraina pentru a-i oferi un avantaj tactic. 

Citește și: Rusia face exerciții cu tancuri la granița cu Ucraina. „Tobele războiului bat cu putere” - diplomat american

Situația de la granița dintre Ucraina și Rusia se precipită de la o zi la alta, iar SUA și statele membre ale UE și NATO încearcă să pregătească o eventuală ripostă, militară și economică la adresa Rusiei, în cazul în care aceasta va ataca. Vineri, trei oficiali americani au declarat că Rusia a trimis rezerve de sânge și alte materiale medicale la granița cu Ucraina. Este un nou indicator-cheie al pregătirilor militare făcute de Moscova.

Temerile că un război este tot mai posibil sunt vizibile. Joe Biden a declarat că SUA ar putea trimite mai mulți militari în România și Polonia pentru a consolida flancul estic al NATO. Franța a transmis un mesaj asemănător. Între timp, Occidentul i-a răspuns lui Putin în legătură cu cerinţele sale de securitate, subliniind că orice țară, inclusiv Ucraina, are libertatea de a-și alege alianțele în care intră și modul în care își asigură apărarea. Moscova a răspuns și a transmis că că SUA nu a luat în considerare cerinţele sale de securitate, precizând că reacția nu ar trebui amânată, dar aceasta nu va veni imediat.

Citește și: Cine îi șoptește la ureche lui Vladimir Putin? Cei trei „apostoli” care i-ar putea influența decizia de a invada Ucraina

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...