Rusia își sporește influența internațională mizând pe cartea nucleară. Și nu, nu este vorba de bombe nucleare, ci de unități energetice de producție, scrie Financial Times.
Rusia construiește peste 10 unități de energie nucleară în străinătate pentru a satisface cererea în creștere de energie determinată de inteligența artificială și de piețele emergente.
Se observă că Rusia își dublează eforturile de a-și spori influența globală prin extinderea „flotei” sale nucleare, precum și prin construirea de centrale în Bangladesh, China, Egipt, India, Iran și Türkiye.
„Construim mai mult de 10 unități diferite în întreaga lume. Avem nevoie de multă energie. Nu vom putea furniza această energie fără a utiliza... energia nucleară”, a declarat reprezentantul lui Putin, Boris Titov.
Acesta a menționat că Rusia se așteaptă la o cerere semnificativă de energie nucleară din partea țărilor în curs de dezvoltare care caută surse de energie mai curate, precum și din partea companiilor tehnologice care utilizează inteligența artificială în centrele de date.
Portofoliul Rusiei de proiecte nucleare externe, inclusiv construcția de reactoare, furnizarea de combustibil și alte servicii, acoperă în acest moment 54 de țări.
Federația Rusă intenționează, de asemenea, să construiască o mică centrală de reactoare modulare în Uzbekistan și a semnat un acord cu junta la putere din Burkina Faso în 2023.
Washingtonul și UE încearcă să reducă dependența de combustibilul nuclear rusesc, dar Ungaria și Slovacia se opun sancțiunilor în acest domeniu.
Cu excepția Ungariei, după declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, majoritatea țărilor est-europene au semnat astfel de contracte de furnizare a energiei cu americanii de la Westinghouse.
MVM a construit la Paks, ]n Ungaria, mai multe reactoare nucleare care furnizează în acest moment peste 50% din energia Ungariei. Există în plan dezvoltarea de noi reactoare, în colaborare cu Rosatom, companie de stat rusă, iar contractul este susținut majoritar de un împrumut de stat rus.
Citește și
Grupul maghiar MVM, cu legături strânse cu Rusia, vrea să achiziționeze pachetul majoritar al E.ON Energie România
Editor : S.S.