A murit Luc Montagnier, cercetătorul care a descoperit virusul HIV, dar care devenise în ultimii ani o figură controversată

Data publicării:
Luc Montagnier
Luc Montagnier, virologul francez care a descoperit virusul HIV și a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Medicină în 2008, a murit la vârsta de 89 de ani Foto: Profimedia Images

Cercetătorul francez Luc Montagnier, cel care a descoperit virusul HIV, a murit la vârsta de 89 de ani într-un spital de lângă Paris, a anunțat joi primarul din Neuilly-sur-Seine. Recompensat, în 2008, cu premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea virusului HIV, care provoacă SIDA, cercetătorul Luc Montagnier a devenit ulterior o figură controversată în rândul comunităţii ştiinţifice după o serie de declarații antivacciniste. 

Luc Montagnier a devenit în ultimii ani o figură contestată de însăși comunitatea științifică, după mai multe luări de poziţie care au stârnit discuţii aprinse şi i-au adus condamnarea unora dintre colegii săi. Începând din 2917, el a făcut în mod repetat declaraţii împotriva vaccinurilor, iar în ultimii doi ani a susținut că virusul responsabil de pandemia de COVID-19 a fost creat într-un laborator din China. De asemenea, suținea că ADN-ul emite unde electromagnetice și că antibioticele ar putea fi folosite pentru tratarea autismului.

Biologul va rămâne însă pentru totdeauna asociat cu descoperirea virusului imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă SIDA. El a identificat virusul HIV în 1983, împreună cu colegii săi de la acea vreme, Françoise Barré-Sinoussi şi Jean-Claude Chermann.

Montagnier s-a născut în 1932 în Franţa şi a obţinut un doctorat în virologie la Universitatea din Paris. El a devenit apoi directorul Fundaţiei Mondiale pentru Cercetarea şi Prevenirea SIDA.

Luc Montagnier a făcut descoperiri semnificative cu privire la natura virusurilor şi a contribuit la înţelegerea modului în care virusurile pot altera informaţia genetică a organismelor gazdă.

Cercetătorul, care fusese internat în spitalul american din Neuilly-sur-Seine, a murit marți, 8 februarie, dar vestea decesului - ale cărui cauze n-au fost încă precizate public - a fost confirmată abia joi de primarul acestui oraș de lângă Paris, după ce au circulat zvonuri în acest sens, relatează Le Parisien.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Mihai Albu, dezvăluiri despre Irinel Columbeanu. Cum și-a pierdut milionarul averea: „Nu pe femei și cluburi...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Care sunt cele mai sigure țări de pe Pământ dacă începe al treilea război mondial?
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Transformarea lui Colin Farell în serialul „The Penguin” i-a uluit pe colegii săi. Nici măcăr el nu s-a mai...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...