ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Candidatura lui Klaus Iohannis pe listele parlamentare ale PNL va aduce un plus sau un minus partidului?

Data publicării:
colaj foto cu pandaru si negrutiu
Jurnaliștii Digi24 Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Candidatura lui Klaus Iohannis pe listele parlamentare ale PNL va aduce un plus sau un minus partidului? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Candidatura lui Klaus Iohannis pe listele parlamentare ale PNL va aduce un plus sau un minus partidului?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu afirmă că „Nu cred că este o bucurie pentru PNL să-l ducă în spate pe Klaus Iohannis în acest moment spre Parlament. Iohannis și-a dinamitat rezerva electorală în 10 ani de mandat." Claudiu Pândaru adaugă că vechii lideri ai PNL nu sunt încântați de această decizie, iar liberalii se vulnerabilizează prin modificarea legii pentru a-l sprijini pe Iohannis.

Transcriptul dialogului:

Claudiu Pândaru: Candidatura lui Klaus Iohannis pe listele parlamentare ale PNL va aduce un plus sau minus, Florin? Cuvine-i-se lui Klaus Iohannis să fie pe listele parlamentare, să fie secretar general NATO, să fie la Comisia Europeană? Ce părere ai?

Florin Negruțiu: I se cuvine avionul privat plătit din bani publici, covorul roșu, terenul de golf. Se caută acum un loc, o demnitate internă. De aici vine povestea candidaturii ca independent pe listele unui partid politic. De-asta se dau peste cap liberalii în momentul ăsta, să modifice legea pe modelul Ion Iliescu, deși este o chestiune care nu-i avantajează. Sunt mulți care spun că, de fapt, îl trage în jos un președinte nepopular într-o campanie electorală. Dar, ca să răspund la întrebarea ta, nu cred că este o bucurie pentru PNL să-l ducă în spate pe Klaus Iohannis în acest moment spre Parlament.

Mai ales că domnul președinte, în 10 ani, a dinamitat toată rezerva electorală cu care l-au investit alegătorii. Știi ce aș face eu în locul domnului Iohannis? Aș candida independent la Parlament. Cu prețul ăsta, aș vedea și eu câtă susținere mai am după 10 ani de mandat, câte dintre cele 7 milioane de voturi mi-ar fi acordate acum, după 10 ani de mandat, într-o candidatură independentă. Dar n-o să facă asta.

Claudiu Pândaru: Încă un lucru care merită remarcat: o parte importantă dintre vechii lideri ai partidului nu sunt atât de încântați de acest lucru. Valeriu Stoica, la Convenția Națională, anunța încheierea epocii Klaus Iohannis. Teodor Stolojan, invitat la emisiunea „În fața ta", spunea foarte politicos că lista este deschisă. Dacă domnul președinte ar cere un sfat de la un lider și politician vechi, poate că totuși ar fi mai bine să se ocupe de lucruri mai înalte și mai generale. Și cu toate acestea, liberalii intră în acest joc al modificării legii, vulnerabilizându-se și riscând să scadă și mai mult.

În această alegere de neînțeles, comportamentul lipsit de transparență este greu de priceput. Nimeni nu spune oficial „Este pentru Iohannis", dar toată lumea acționează de parcă asta se va întâmpla. Lipsa asta de transparență în legătură cu modificările legii și președintele independent nu are cum să avantajeze pe nimeni.

Partenerii noștri