Foto Budapesta este pregătită pentru un nivel de 9 metri al apelor Dunării. Viktor Orban: ”Situația e gravă, dar Ungaria e în siguranță”

Data actualizării: Data publicării:
Dunărea a ajuns până la Parlamentul din Budapesta. Foto: Profimedia Images
Dunărea a ajuns până la Parlamentul din Budapesta. Foto: Profimedia Images

Budapesta se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, Dunărea acoperind deja cheiurile orașului și ajungând chiar și la celebra clădire a Parlamentului. Este stare de alertă, premierul ungar Viktor Orban a declarat că ”situația este gravă”, dar că Ungaria este în siguranță. Primarul Capitalei a scris în pagina sa de Facebook că Budapesta este pregătită pentru un vârf de 9 metri înălțime.

”A început cea mai serioasă şi dificilă fază a apărării împotriva inundaţiilor, care este de aşteptat să dureze până în ziua de joi a săptămânii viitoare”, a anunţat premierul ungar Viktor Orban, miercuri, la Budapesta.

Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Foto: Profimedia Images
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Foto: Profimedia Images

Sâmbătă e așteptat vârful în Capitală 

În Budapesta este de aşteptat ca vârful să fie atins sâmbătă după-amiază şi seara, când apa va ajunge la un nivel de 846 de centimetri, cu 40-50 de centimetri mai jos decât nivelul din 2013; splaiurile din capitală ar putea fi redeschise undeva la mijlocul săptămânii viitoare.

Viktor Orban a menţionat că la apărarea împotriva inundaţiilor participă un număr total de 4392 de persoane; din partea celor din domeniul apelor, 1.288 de persoane, dintre care 892 au fost transferate de pe celălalt mal al Dunării. La apărare participă 1.677 de militari, iar dacă este nevoie de mai mulţi oameni, armata poate furniza câte 4.000 de oameni la fiecare 24 de ore. Din partea managementului dezastrelor, la apărare participă 988 de persoane, precum şi 312 poliţişti, dintre care 200 sunt, încă, studenţi. Pe diguri lucrează şi 117 condamnaţi deţinuţi, a căror participare la apărare nu prezintă ameninţarea evadării sau a comiterii vreunei noi infracţiuni.

Inundații la Budapesta. Foto: Profimedia Images
Inundații la Budapesta. Foto: Profimedia Images

Modificări la transportul în comun

De o săptămână, Capitala ungară se pregătește pentru inundații potențial catastrofale, care pun la încercare sistemul de apărare al orașului.

Centrul de Transport din Budapesta a anunțat mai multe modificări privind sistemul de transport public din Capitala Ungariei din cauza Dunării în creștere.

Autoritățile vor închide o stație de metrou aglomerată și vor modifica traseele de tramvaielor 1, 4 și 6.

Premierul Orban a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că situația este „gravă”, dar Ungaria este în siguranță, scrie dailynewshungary.com.

Primarul Capitalei, Gergely Karácsony, a scris într-o postare pe Facebook că au fost făcute pregătiri la Budapesta pentru un vârf de 9 metri înălțime al apelor.

Potrivit Szeretlek Magyarország, BKK a închis pasajul subteran pentru pasageri din Piața Clark Adam. Astfel de închideri ar urma să continue și în zilele următoare, pe măsură ce nivelul apei crește. Tramvaiele nr. 4 și 6 vor face naveta mai frecvent, la fel ca tramvaiele de pe linia 1. Cu toate acestea, începând de joi, tramvaiul nr. 2 va transporta călători pe un traseu mai scurt: va face naveta doar între Piața Kossuth Lajos (unde se află Parlamentul ungar) și Piața Jaszai Mari.

Orban: ”Dacă am aștepta Bruxelles-ul să ne ajute, am fi în apă până la gât”

Viktor Orban este sceptic că țara sa va primi în timp util ajutor din partea UE, în urma inundațiilor care au afectat Europa Centrală în această săptămână.

„Cu tot respectul, dacă am aștepta ca Bruxelles-ul să ne salveze, am fi în apă până la gât”, a declarat prim-ministrul la conferința de presă de joi dimineață a guvernului său, scrie POLITICO.

Orban a anunțat la începutul acestei săptămâni că și-a amânat angajamentele internaționale până la diminuarea efectelor inundațiilor, inclusiv o dezbatere a Parlamentului European privind președinția ungară a Consiliului.

Cu toate acestea, el nu a ratat ocazia de a ironiza Bruxelles-ul atunci când a răspuns la o întrebare privind oferta președintelui Comisiei Ursula von der Leyen de a ajuta țările din regiune. 

„Dacă apare o situație într-o țară, există un mecanism care poate fi activat printr-o notificare unilaterală”, a spus Orban. „Noi am făcut acest lucru, ceea ce înseamnă că Bruxelles-ul a început să examineze dacă ar trebui sau poate fi furnizat un anumit tip de asistență”.

„Odată ce aceste proceduri complicate de la Bruxelles se vor încheia - și nu vom fi pedepsiți prin faptul că nu vom primi ajutorul pe care îl merităm, deoarece toate acestea sunt semne de întrebare la Bruxelles - atunci vom primi sprijin de la Bruxelles”, a spus el.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri