Alex și Flavia au apelat şi ei la programul guveramental. După un masterat în Elveția, s-au întors acum trei ani acasă, la Cluj-Napoca, şi au început o afacere în IT.
„Pentru anul trecut, 2014, am fost undeva la 400.000 dolari. În 1 februarie am depășit cifra totală de un milion de dolari”, spune Alex Țandrău, antreprenor.
Trei ani mai târziu, firma lor are 13 angajați, iar una dintre aplicațiile dezvoltate de ei este folosită de peste 150 de cluburi de golf din Statele Unite și Canada.
„Golferii merg pe teren cu telefonul și introduc scorurile pe telefon, scorurile ajung în sistemul nostru într-o fracțiune de secundă, noi calculăm rezultatul turneului și îl trimitem înapoi pe telefon pe televizoare, pe tablete, în mașinuțele de pe teren”, explică Flavia Groșan, antreprenor.
Tot cu un SRL- Debutant a intrat în afaceri și Radu. A pornit la drum acum trei ani cu un ajutor de 10.000 de euro de la stat și un credit bancar. Acum are mai multe magazine în țară și străinătate unde vinde salate sănătoase.
„Am investit 25.000-30.000 euro, prima locație ca și cost. Suntem la o cifră de afaceri acum, total pe grup, undeva între 8-9 milioane de euro. Operăm 31 de locații: România, Ungaria, Germania.
Nu sunt însă singurii antreprenori care au profitat de această oportunitate.
19.000 de firme care există pe Piata din România au pornit astfel. Cele mai multe sunt spălătorii auto, vulcanizări și ateliere de reparații. Tinerii s-au îndreptat, însă, și spre afaceri în transport, restaurante și comert.
Programul SRL-Debutant oferă antreprenorilor cu idei 10.000 de euro pentru începerea afacerii și garanții pentru obţinerea unui credit bancar în condiții avantajoase. Nu este limită de vârstă, dar tinerii trebuie să nu mai fi fost implicaţi în altă firmă particulară, să aibă un plan de afaceri, o societate cu cel puțin doi angajați şi 200 de euro capital pentru început.