Pe 7 ianuarie, a doua zi după botezul lui Iisus Hristos, în calendarul ortodox este celebrat Sfântul Ion Botezătorul. Cu această ocazie, peste două milioane de români își sărbătoresc onomastica. Praznicul Sfântului Ion marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Sfântul Ion sau Ioan este una dintre cele mai mari și importante sărbători ale lunii ianuarie, după Sfântul Vasile și Boboteaza. Printre cele mai cunoscute nume care își serbează onomastica pe 7 ianuarie sunt: Ioan, Ioana, Ion sau Ionela, însă și alte derivate ale acestor prenume pot fi celebrate cu ocazia sărbătorii.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ion
- Ion/Ionuţ;
- Ionela/ Nela
- Onuţa/Oana;
- Nelu/Ivan;
- Jana/Ionuţa;
- Ionelia/Jan.
Semnificația numelui Ion
Originea numelui este din ebraică și s-a format prin compunerea termenilor „Jahve”, care este tradus prin „Dumnezeu”, în forma sau scurtă „Jo” și „hanan”, care este tradus prin „a avea milă”. Astfel, numele Ioan a fost tradus prin „Jahve a avut milă”, „Dumnezeu a avut milă”.
Numele este, la origine, o formulă de mulțumire față de divinitate care a făcut posibilă nașterea unui copil, de aici și semnificația des auzită precum „Dar de la Dumnezeu”.
Numele Ion sau Ioan au origine comună și sunt versiunea românească a unuia dintre cele mai comune nume creștine, folosite în diferite forme și mai multe limbi. Sfântul Ioan a mai fost numit și „Întâimergătorul”, deoarece El a fost cel care a anunțat venirea lui Hristos pe lume.
Cine a fost Sfântul Ion
Sfântul Ioan este considerat, de către biserica creștină, unul dintre cei mai mari sfinți, după Fecioara Maria. Iconografia îl reprezintă în icoană denumită "Deisis" rugându-se împreună cu Maica Domnului, ca mijlocitori, pentru păcatele oamenilor. Prorocul Ioan s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia.
Potrivit primului episod din Evanghelia după Luca, în zilele lui Iron Antipa, împăratul Iudeii, un înger îl anunță pe dreptul Zaharia, preot din tata-n fiu și înaintat în vărstă, că rugăcinea i-a fost ascultată și, soția sa, Elisabeta, stearpă și înaintată în vârstă, va naște un copil, căruia îi pune numele Ioan. Lui Zaharia nu îi vine să creadă cele auzite și, nemaifiind în stare să vorbească, acesta părăsește templul și rămâne mut până după nașterea fiului.
Prorocul Ioan s-a născut, iar pentru alegerea numelui cei doi părinți (Zaharia și Elisabeta) nu au vorbit, însă mama Elisabeta a spus tuturor că numele noului născut va fi Ioan (Johanan), spre nemulțumirea tuturor rudelor și vecinilor. Când Zaharia a fost întrebat de către soția sa ce nume ar vrea pentru copil, acesta a scris pe tăbliță numele pe care îngerul i-l spusese (același pe care și-l dorea și ea). Din acel moment, potrivit Evangheliei lui Luca, lui Zaharia i s-a dezlegat limba și a început, din nou, să vorbească.
Evangheliile au relatat cu Sfântul Ioan l-a botezat pe Iisus, care a venit la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu. În acel moment, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lui Iisus ca un porumbel, acesta fiind recunoscut ca Fiu bineplăcut înaintea lui Dumnezeu.
Potrivit Evangheliei, Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, i-a tăiat capul Sfântului Ion Botezătorul, la cererea Irodiadei.
Editor : C.S.