Actualizare 12:30 Guvernul a decis prețul minim și cel maxim petru o acțiune: 24 de lei, respectiv 32 de lei. În total, pentru cele 57 de milioane de acțiuni, statul se așteaptă să primească între 312 și 415 milioane de euro, mai puțin decât estimările inițiale.
Listarea Romgaz este a patra listare la bursă a unui pachet minoritar de acțiuni din participația pe care statul o deține la companiile din subordine, după Transelectrica, Nuclearelectrica și Transgaz.
De altfel, listarea pachetelor de acțiuni la bursă este singura reușită din categoria privatizărilor companiilor de stat.
În ceea ce privește Romgaz, din pachetul de 15% din acțiuni, parte vor merge la bursa din București, parte la bursa din Londra, ceea ce este o premieră pentru autoritățile române.
Acestea se așteaptă ca statul să câștige între 450 și 600 milioane de euro în urma acestei listări. Investitorii își doresc ca prețul acțiunilor să fie între 300 și 350 de milioane de euro.
Lansarea ofertei nu poate avea loc până când Executivul nu va lua o decizie în ședința extraordinară care are loc vineri la Palatul Victoria.
Romgaz exploatează jumătate din rezervele de gaz ale ţării şi este cea mai profitabilă companie de stat. A înregistrat un câştig de aproape 300 de milioane de euro, în 2012. Afacerile companiei au crescut şi ele, ca urmare a unei producţii de peste 5,6 miliarde de metri cubi. Potrivit estimărilor specialiştilor, valoarea de piaţă a companiei a fost anul trecut de peste 3 miliarde de euro.
Romgaz este cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din țara noastră.
Au existat și câteva scandaluri legate de numele companiei Romgaz. Cel mai recent este cel în care, anul trecut, un corp de control al premierului atrăgea atenția asupra salariilor nejustificat de mari pe care le primesc angajații.
De exemplu, directorul general adjunct câștiga 14.000 de euro.
Compania a fost implicată și într-un caz de subminare a economiei naționale, în acest dosar apărând și numele foștilor ministri ai Economiei Adriean Videanu și Varujan Vosganian. Aceștia ar fi cerut furnizarea de gaze naturale din producția internă, către firmele conduse de omul de afaceri Ion Nicolae, la prețuri mult mai mici.