O misiune FMI va veni săptămâna viitoare în România. Care este scopul vizitei

Data actualizării: Data publicării:
fmi fondul monetar international
Fondul Monetar Internațional (FMI). Foto: Profimedia Images

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 5-8 noiembrie, pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice, transmite Agerpres.

„O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul în perioada 5 - 8 noiembrie, pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

În cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere la 1,9% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 2,8% cât prognoza în aprilie.

Conform noilor cifre publicate de FMI, după o creştere de 2,1% anul trecut, avansul economiei româneşti va încetini la 1,9% anul acesta, urmând să accelereze până la 3,3% în 2025. În primăvară, FMI estima un avans de 2,8% al PIB-ului României în 2024, cifre revizuite de asemenea în scădere, faţă de un avans de 3,8% prognozat în toamna anului trecut.

De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o continuare a agravării deficitului de cont curent al României, până la 7,5% din PIB în 2024, de la un nivel de 7,1% din PIB, prognozat în aprilie. FMI previzionează o reducere uşoară a deficitului de cont curent, până la 7% din PIB în 2025, faţă de o scădere până la 6,8% cât estima în primăvară. Potrivit prognozelor FMI, deficitul de cont curent al României va rămâne la un nivel ridicat inclusiv în 2029, când se va situa la 5,9% din PIB.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Motivul pentru care elvețienii nu au vrut să-i scrie Principesei Margareta, pe certificatul de naștere, că...
Digi FM
"Ne-am împrumutat pentru a susține economiile altor țări". Analistul Radu Georgescu, despre datoriile de sute...
Pro FM
Raluka, nașă de botez pentru fiul Anei Baniciu. Însoțită la petrecere de iubitul cu 20 de ani mai mare...
Film Now
Dovadă de curaj. Salma Hayek a dezvăluit ce a făcut la începutul carierei pentru a primi roluri la Hollywood
Adevarul
„În afară de bani, ce naiba vă ține în București?” Ce reacții a stârnit mesajul unui român revoltat de...
Newsweek
Erorile de la Casa de Pensii îi lasă pe unii pensionari cu mai puțini bani. De unde sunt aceștia?
Digi FM
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
Digi World
Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Digi Animal World
Momentul când două păsări se bat pe un pește. Imaginile surprinse în India au făcut înconjurul lumii
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
(FOTO) Ana Baniciu si Edy Kovacs si-au botezat baietelul. Imagini emotionante de la eveniment