Fuga europeană de Gazprom. Polonia scuteşte de impozite exploatarea gazelor de şist, Bulgaria negociază cu Qatarul
Data publicării:
Criza din Crimeea începe să aibă efecte negative pentru Gazprom: Europa a accelerat căutarea unei alternative la gazele ruseşti. Polonia, ţara care a militat cel mai intens pentru independenţa energetică a Uniunii Europene, a decis să scutească de impozite până în 2020 exploatarea gazelor de şist.
Este o măsură care are ca scop reaprinderea interesului marilor companii petroliere în gazele de şist din Polonia, după ce primele foraje nu au avut rezultate încurajatoare. Mai exact, guvernul de la Varşovia vrea ca giganţii energetici să îşi continue căutările până vor găsi oceanul de gaze de şist care s-ar afla în subteranul polonez.
O alternativă la gazele ruseşti caută şi guvernul de la Sofia. Premierul bulgar Plamen Oreşarski a mers în Qatar pentru a cumpăra gaze de acolo şi deja a ajuns la o înţelegere cu şeicul Tamim bin Hamad al-Thani. Desigur, livrările nu vor putea fi făcute peste noapte - va trebui construit un gazoduct destul de lung care să lege Qatarul de Bulgaria.
În ultimii ani, Bulgaria devenise un pion din ce în ce mai important al Gazpromului în Europa de Est. Bulgaria a fost introdusă în traseul gazoductului rusesc South Stream, iar parlamentul de la Sofia a interzis exploatarea gazelor de şist. Însă în urma evenimentelor din Ucraina, bulgarii par să fi înţeles că ar fi mai bine să fie independenţi energetic.