Fostul director al bursei de mărfuri de la New York se numără printre cei patru traderi de petrol care au chemat în instanţă giganţii energetici Shell, British Petroleum şi Statoil sub acuzaţia de manipulare a cotaţiilor petrolului Brent.
De această cotaţie depinde preţul a mai bine de jumătate din petrolul şi carburanţii vânduţi la nivel mondial, inclusiv în România.
Cei patru reclamanţi susţin că, pentru a umfla artifical cotaţia petrolului, Shell, British Petroleum şi Statoil plasau împreună comenzi false în piaţă, pe care le anulau ulterior. Totul ar fi făcut parte dintr-o schemă complexă în care companiile petroliere, ajutate de unii traderi dar şi de banca de investiţii Morgan Stanley încercau să obţină câştiguri cât mai mari din tranzacţionarea contractelor cu petrol.
Ca bonus, companiile acuzate îşi sporeau veniturile şi din scumpirea carburanţilor ca urmare a scumpirii petrolului.
În acelaşi timp, companiile petroliere sunt acuzate că au încercat să manipuleze şi preţul petrolului rusesc Ural, de asemenea un etalon pentru companiile petroliere din România. Însă nu este foarte clar deocamdată dacă au reuşit.
Acest nou scandal a izbucnit la doar câteva luni după ce tot Shell şi Bristish Petroleum au fost acuzate de autorităţile de la Bruxelles că au manipulat indicele Platts al produselor petroliere.
Compania care administrează acest indice este de asemenea acuzată că ar fi jucat un rol important în mnipulare, iar birourile sale au fost percheziţionate în luna mai de inspectorii Uniunii Europene. Însă până în momentul de faţă nimeni nu a fost pus sub acuzare.
În ultimele luni, doar în Statele Unite au fost intentate şase procese împotriva companiilor petroliere sub acuzaţia de manipulare a pieţei de mărfuri. Acuzaţii care au fost respinse de către toţi cei chemaţi în faţa instanţei.
Experţi citaţi de Bloomberg spun că toate aceste nereguli sunt încurajate de lipsa de transparenţă care există pe piaţa energetică.