De ce fug investitorii de Europa de Est

Data publicării:
Interior Minister de Maiziere Moves Into New Office
FOTO: Getty Images

IT-iştii din Bucureşti sunt atrași de companii cu salarii mari şi vouchere la SPA, în Praga casierii de la Lidl au primit o mărire salarială de 25%, iar în Ungaria până şi angajaţii de la McDonalds primesc locuinţă. Asta pentru că altfel nu acceptă nimeni jobul. Est-europenii au încetat să mai lucreze pe salarii mici și fără beneficii suplimentare. Astfel, companiile străine au ajuns la concluzia că fie își închid afacerea, fie se gândesc din prima să investească în ţări mai ieftine.

Europa de Est nu mai e periferia ieftină a Uniunii. Motivul nu este că angajaţii şi-ar fi crescut pretenţiile ci faptul că regiunea se confruntă cu un deficit uriaş de forţă de muncă - pornind cu inginerii şi terminând cu instalatorii.

Potrivit Bloomberg, în ultimii doi ani, numărul locurilor de muncă neocupate a crescut cu aproape 60% în România, cu 160% în Cehia şi cu 230% în Letonia. Procente mari sunt şi în Croaţia, Polonia, Slovenia, Ungaria, Lituania, Slovacia, Bulgaria.

Investiții retrase din cauze lipsei de forță de muncă

Întreaga Europă de Est le dă bătăi de cap investitorilor. Consultanţii de la PriceWaterhouseCoopers spun că directorii marilor companii pierd nopţile gândidu-se cum să găsească angajaţi fiindcă altfel toate investiţiile din ţară sunt bani pierduţi.

Sutele de mii de locuri de muncă la care nu aplică nimeni cresc salariile, însă în acelaşi timp pun în pericol investiţiile viitoare.

Cu doar câteva zile în urmă compania germană de cablaje auto Elektrokontakt a renunţat să mai investească 18 milioane de euro într-o fabrică din Târgu-Jiu, deşi jumătate din sumă urma să fie acoperită de un ajutor de stat. Nemţii nu au găsit îndeajuns de mulţi oameni în Gorj pentru viitoarea fabrică şi spun că deja la celelalte fabrici pe care le au în Arad cheltuielile cu angajaţii au crescut prea mult.

Tot din cauza deficitului de muncitori şi Ungaria a pierdut recent o investiţie urişă in industria auto, iar în Slovacia, Kia spune că primeşte de cele mai multe ori aplicaţii de la muncitori prost pregătiţi şi dezinteresaţi. De multe ori doar asta a mai rămas pe piaţă.

Demografia, inamicul companiilor prezente în Europa de Est

Peste două milioane de români au plecat din ţară după Revoluţie iar Letonia şi Lituania şi-au pierdut 10% din populaţie. Aşa se face că oferta de forţa de muncă este mică, iar cererea mare. Salariile cresc rapid însă sunt rupte complet de câştigurile de productivitate.

În România salariile au urcat în ultimul an cu 14% iar în Lituania estimarea e că până în 2019 vor creşte cu 6,5% pe an -de două ori mai repede decât va creşte productivitatea. Acest dezechilibru pe viitor poate frâna investiţiile în Est şi mai ales creşterea economică care, după intrarea în UE, a fost, în cazul celor mai multor ţări, dublă comparativ cu statele din Vest.

Totuşi, Europa de Est mai are timp să-şi crească productivitatea. Salariile sunt încă mici faţă de Occident - 7 euro pe oră în Ungaria comparativ cu 32 în Germania. Aşa se face că Jaguar Land Rover deschide totuşi o uzină nouă în Slovacia, iar Mercedes se extinde în Ungaria.

Deficitul de muncitori şi lipsa productivităţii însă cer soluţii.

Învăţământul din Europa de Est începe să fie racordat la rigorile pieţei muncii, iar guvernele fac eforturi să aducă înapoi emigranţii. Momentan însă fără succes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...