NATO lucrează activ la înlocuirea noilor sisteme sovietice de rachete S-300, prezente în Ucraina dar și în mai multe țări din Est

Data publicării:
Sisteme S-300
Sisteme S-300. Foto: Profimedia

O transcriere a întâlnirii de acum câteva zile de la baza aeriană Ramstein din Germania dezvăluie faptul că Statele Unite, împreună cu unele companii europene, lucrează activ la dezvoltarea unui nou succesor al sistemului sovietic de apărare aeriană S-300.

„În colaborare cu mai multe companii europene, Statele Unite colaborează în prezent cu Ucraina pentru a proiecta și a crea un înlocuitor pentru sistemul de rachete sol-aer S-300 și pentru racheta aer-aer R-27”, a declarat secretarul apărării Lloyd J. Austin III, după cum se surprinde în transcriere.

În prezent, nu există informații suplimentare disponibile. Implicarea oricăror companii europene în dezvoltarea comună rămâne neclară. Se presupune că acest sistem este destinat să sprijine forțele armate ucrainene, comentează BulgarianMilitary.

Consolidarea apărării aeriene ucrainene este cu siguranță un pas pozitiv, în special prin înlocuirea sistemelor S-300 și P-27. Acest sentiment este împărtășit de unii analiști ucraineni care sunt optimiști cu privire la această evoluție.

Pe de altă parte, această situație înseamnă că Ucraina ar putea fi nevoită să se bazeze în continuare pe avioane din era sovietică în luptele lor continue împotriva forțelor ruse. Din punct de vedere tactic, aceasta sugerează, de asemenea, că Ucraina nu va fi în măsură să își satureze complet formațiunile de luptă cu sisteme occidentale de apărare aeriană, lăsând cerul ucrainean mai puțin protejat decât este necesar.

În ceea ce privește decizia de a dezvolta un înlocuitor pentru sistemul de rachete sol-aer S-300 pentru Ucraina, aceasta provine probabil din motive strategice și operaționale. În primul rând, S-300 este un sistem de apărare antiaeriană foarte respectat, utilizat pe scară largă în Europa de Est și deja operațional în Ucraina.

Un alt avantaj crucial al optării pentru S-300 este familiaritatea și interoperabilitatea pe care forțele ucrainene le au deja cu acest sistem. Având în vedere pregătirea și experiența lor actuală, adoptarea unui nou echivalent occidental ar necesita o oarecare reeducare, asigurând o tranziție mai ușoară și o continuitate operațională fără cusur. Această familiaritate permite desfășurarea rapidă și eficientă a noului sistem, minimizând curba de învățare - o alegere practică în contextul unui conflict în desfășurare.

În plus, se anticipează că noul sistem va dispune de tehnologii de ultimă oră care îi vor spori semnificativ capacitățile. De exemplu, progresele în domeniul sistemelor radar ar putea asigura o urmărire și o discriminare superioară a țintelor, permițând detectarea avioanelor stealth și a dronelor.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri