Partidele centriste pro-europene au avut rezultate în general bune în Europa Centrală și de Est, la alegerile pentru Parlamentul European de duminică, 9 iunie, arată rezultatele parțiale și sondajele exit-poll, în opoziție cu tendințele din Vestul continentului, unde extrema dreaptă a crescut considerabil în opțiunea de vot.
În Polonia, cel mai mare membru estic al Uniunii Europene, Coaliția Civică (KO) de centru a primului ministru Donald Tusk ar urma să câștige votul european de duminică, arată un exit-poll, făcând un pas spre a se impune ca forță dominantă în țară după o campanie dominată de teme de securitate, pe fondul amenințării Rusiei, scrie Reuters.
În Ungaria, partidul naționalist Fidesz al prim-ministrului Viktor Orban a ieșit pe primul loc, dar a înregistrat cel mai prost rezultat la alegeri naționale sau UE din aproape două decenii, pe măsură ce sprijinul a crescut pentru partidul pro-european Tisa, condus de noul venit pe scena politică Peter Magyar.
„Am arătat că alegerile noastre, eforturile noastre, au o dimensiune mult mai largă decât doar problemele noastre naționale... am arătat că suntem un far de speranță pentru Europa”, le-a spus Tusk susținătorilor după anunțarea rezultatelor exit poll.
„Cei de la putere în Germania nu au motive să fie fericiți, iar cei din Franța au motive de tristețe dramatică”, a spus Tusk, adăugând: „Din țările mari, Polonia a arătat că democrația triumfă aici”.
În contextul războiului în Ucraina și al unei crize a imigranților la granița cu Belarus, Tusk a încadrat votul din Polonia ca pe o alegere între un viitor sigur într-o țară din inima UE sau unul periculos dacă Partidul Lege și Justiție (PiS), cunoscut pentru conflictele sale cu Bruxelles-ul, ar fi câștigat.
Potrivit unui exit-poll IPSOS, KO a câștigat 38,2% din voturi, în fața lui PiS, care a avut 33,9%, într-un rezultat care ar marca sfârșitul unui deceniu în care PiS ajungea pe primul loc.
În Ungaria, rezultatele parțiale au arătat că Fidesz a luat 43,8% din voturi și Tisa lui Magyar, 31%.
Magyar a intrat în politică la începutul acestui an, promițând să elimine corupția și să revigoreze controalele și echilibrele democratice despre care criticii spun că au fost erodate sub Orban.
În România, coaliția de guvernământ a social-democraților de stânga (PSD) și a liberalilor de centru-dreapta (PNL) a câștigat 54% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European în care au candidat pe liste comune, a arătat un exit-poll.
Exit-poll-urile au dat AUR, un partid de extremă dreaptă care a fost fondat în urmă cu cinci ani și care se opune migrației și ajutorului militar pentru Ucraina, pe locul al doilea în sondajele europene, cu 14% din voturi, scrie Reuters.
Progressive Slovakia, un partid de opoziție liberal, pro-occidental, din Slovacia, a învins SMER-SD, cel mai mare partid din guvernul naționalist de stânga condus de prim-ministrul Robert Fico, care a supraviețuit unei tentative de asasinat luna trecută.
În Cehia, opoziția populistă ANO a învins grupul de centru-dreapta Spolu, care conduce guvernul.
Editor : M.I.