Focar de gripă aviară lângă granița României. Virusul descoperit în Ungaria se poate transmite la om

Data publicării:
probe de laborator pentru H5N1
Un focar de gripă aviară înalt patogenă a fost descoperit în Ungaria, în apropiere de granița cu România Foto: Guliver/GettyImages

Un focar de gripă aviară înalt patogenă a fost descoperit în Ungaria, la doar 10 kilometri distanță de granița cu România, iar în zona de supraveghere au intrat și șase localități din județul Bihor. Deoarece există posibilitatea transmiterii viusului de la păsări la om, dar și pentru protejarea fermelor din România, reprezentanții DSVSA au pus în aplicare un plan de acțiuni atât în județul Bihor, cât și în județul Arad.

Măsurile luate în România vizează comerțul cu păsări, ouă, furaje, carne și produse din carne de pasăre ce provin din țări afectate de gripa aviară, dar și monitorizarea păsărilor sălbatice.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunțat că focarul de lângă granița cu România a fost descoperit într-o fermă de rațe din Biharugra, județul Bekes, districtul Sarkad – Ungaria. Este vorba despre un focar cu subtipul H5N1, care se poate transmite la om.

Astfel, starea de alertă epizootică a fost instituită la nivelul întreg teritoriului județului Bihor, iar în șase localități (Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit și Sânicolaul Român) au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli la exploatațiile din județul Bihor.

Și DSVSA Arad monitorizează starea de sănătate a efectivelor de păsări domestice şi efectuează controale şi alte acţiuni pentru prevenirea intrării transporturilor de păsări vii, ouă de incubat, furaje pentru păsări sau carne de pasăre din zone unde evoluează gripa aviară. Se fac verificări privind respectarea programelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole. De asemenea, comerţul de păsări şi carne de pasăre fără control veterinar este interzis.

Autorităţile anunţă că vor face verificări pentru a se asigura că nu există păsări crescute în spaţii deschise cu acces la luciuri de apă în care ajung şi păsările sălbatice și fac apel la crescători să solicite medicul veterinar pentru orice situaţie ce indică evoluţia unei boli în efectivele de păsări. Oamenilor li se recomandă să evite contactul cu păsările sălbatice aparent bolnave sau uşor de prins.

În prezent, numeroase țări din Uniunea Europeană sunt afectate de valul de gripă aviară înalt patogenă. Cele mai mari probleme sunt în Italia și Ungaria. În Ungaria sunt deja anunțate 59 de focare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”