Ziua Imnului. Șase cântece care au reprezentat identitatea României de-a lungul istoriei
Ziua Imnului a fost sărbătorită cu cântec în toată ţara. Cele șase imnuri naţionale pe care le-a avut România de-a lungul istoriei au fost intonate în centrul Capitalei, stârnind emoţii printre cei care le-au ascultat. Mulţi şi-au amintit imnul regalităţii - cel mai longeviv dintre toate, alţii au fost curioşi să afle cum sună celebrul cântec reprezentativ din perioada comunistă: Trei culori.
„Deșteaptă-te române!” s-a cântat pentru prima dată, la Râmnicu Vâlcea, în 1848. Cântecul revoluţionarilor paşoptişti a răsunat din nou în oraş de Ziua Naţională a Imnului. Autorităţile au recreat o parte din atmosfera din acea vreme.
Alaiul a refăcut tot traseul parcurs în urmă cu 69 de ani şi s-a oprit la casa memorială Anton Pann, cel care a compus muzica imnului.
Puţini ştiu că ţara noastră a avut şase cântece care ne-au reprezentat identitatea de-a lungul veacurilor. La Bucureşti şi la Constanţa, orchestrele armatei au pus în acorduri istoria muzicală a imnurilor.
Primul imn a apărut a apărut în anul 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. În urma unui concurs public al cărui premiu era de 100 de galbeni câștigătorul a fost compozitorul și violonistul Eduard Hubsch, cu piesa „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor". Melodia nu a avut însă versuri până în anul 1881, când poetul Vasile Alecsandri a compus textul pentru viitorul „Imn regal român", intonat, pentru prima dată, la încoronarea regelui Carol I, în anul 1884.
Cântat la încoronarea Regelul Carol I, imnul regalităţii a fost auzit până în 1947, la venirea comuniştilor. „Trăiască regele” a fost schimbat după 63 de ani cu „Zdrobite Cătuşe” - o bucată muzicală ale cătrei versuri vorbeau despre prietenia cu ruşii. Apoi, până la actualul imn „Deşteaptă-te Române”, românii au fost obligaţi să intoneze la ceremonii şi momente festive acorduri care promovau ideologia comunistă. De la „Te Slăvim, Românie”, la celebrul „Trei Culori”!
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Citiți și:
Ziua Imnului Naţional este sărbătorită sâmbătă, în Bucureşti, cu un spectacol susţinut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române. Soprana Carla Muşat, de la Ansamblul Artistic al Armatei, va interpreta "Deşteaptă-te române!".
Festivitatea organizată cu ocazia Zilei Imnului Naţional va avea loc în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional. Aceasta va începe la ora 9.00 cu o slujbă religioasă, urmată de un spectacol susţinut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române.
Din reportoriul fanfarelor vor face parte şi imnurile naţionale pe care le-a avut România de-a lungul timpului, "Trăiască regele", "Zdrobite cătuşe", "Te slăvim, Românie!", "Pe-al nostru steag e scris Unire” şi "Trei culori".
Spectacolul se va încheia cu intonarea imnului actual, "Deşteaptă-te române!", în interpretarea sopranei Carla Muşat, de la Ansamblul Artistic al Armatei.
Versurile imnului "Deşteaptă-te, române!” îi aparţin poetului Andrei Mureşanu şi au fost puse pe note de Anton Pann.
Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie.
Pentru buna desfășurare a evenimentului, traficul rutier va fi restricţionat astfel :
- între orele 06.00 - 10.00, pe Str. C. Mille, între Str. Ion Brezoianu și Calea Victoriei;
- între orele 08.30 - 10.00, pe Calea Victoriei, între Str. Dem .I. Dobrescu şi Bd. Regina Elisabeta;
- în intervalul orar 09.00 - 10.00, aproximativ 5 minute, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Regina Elisabeta, între Piaţa Universităţii şi Str. Ion Brezoianu, pe timpul intonării Imnului Naţional.
Rute ocolitoare:
- Piața Victoriei - Bd. Lascăr Catargiu - Bd. Gheorghe Magheru - Bd. Nicolae Bălcescu - Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii;
- Calea Ştirbei Vodă - Str. Berzei - Str. Buzești - Piața Victoriei;
- Calea Ştirbei Vodă - Calea Victoriei - str. Dem I. Dobrescu - Bd. Nicolae Bălcescu - Piaţa Universităţii.
- Etichete:
- ziua imnului
- restrictii circulatie bucuresti
- festivitati ziua imnului
- muzica imnului
- sarbatoare imn
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News