Cel mai recent protest - nu neapărat notabil, având în vedere numărul participanţilor - dar care merită analizat, a avut loc în weekend, la Palatul Cotroceni. Acolo au fost câteva zeci de oameni, care l-au contestat pe preşedintele României, pentru că acesta a anunţat că e mulţumit de activitatea DNA. Site-ul Recorder.ro a realizat un reportaj în mijlocul manifestanţilor - sunt scene absurde, jigniri absolut inutile, acuzaţii ridicole, iar concluzia e că a fost un protest de dragul protestului:
Reportajul, prezentat în emisiunea „Jurnalul de seară”, a fost comentat de invitații lui Cosmin Prelipceanu, profesorul Cristian Pîrvulescu și expertul Laura Ștefan. Urmăriți discuția în materialul video de mai jos:
Protestele care au loc de mai bine de un an în România au atras atenţia lumii întregi. În emisiunea „Jurnalul de seară” s-au prezentat adeseori încercările presei internaţionale de a înţelege şi de a explica lumii ce se întâmplă în ţara noastră. Dar cum interpretează aceste manifestaţii nu un jurnalist, ci un istoric străin. Catherine Durandin a scris foarte mult despre România, de-a lungul anilor. Acum, spune că vede în manifestanţii din Piaţa Victoriei nişte oameni mai educaţi şi mai cinstiţi decât cei care-i guvernează, dar dezamăgiţi de cinismul pe care-l afişează politicienii, care cred că li se permite totul.
„Aceşti protestatari (români, n.r.) sunt mai educaţi şi mai cinstiţi decât cei care-i guvernează. Sunt dezamăgiţi de prezent şi încearcă să-şi constuiască un viitor fără resturile bine înrădăcinate ale moştenirii roşii. Nu e vorba de o moştenire comunistă (...), ci de comportamentul nomenclaturiştilor, care cred, cu un cinism senin, că li se permite totul, după ce părinţii lor au fost privilegiaţi ai sistemului. Cei mai mulţi dintre ei şi-au păstrat şi consolidat acest statut de elite aproape imposibil de atins. Dacă singurul lucru care-i ameninţă şi-i perturbă e realitatea luptei anticorupţie, atunci se bat cu independenţa Justiţiei”, spune Catherine Durandin, istoric francez, într-un interviu pentru Le Petit Journal.