Încă din clasa a unsprezecea, Cosmina a plecat să-şi termine studiile în Statele Unite.
În America, a studiat cu sârguinţă. Ambiţia de a reuşi a ajutat-o să-şi găsească un serviciu la care alţii pot doar visa: economist la Google, în Silicon Valley. Acum, Cosmina îşi pregăteşte doctoratul la Universitatea din Oxford. Deşi a petrecut aproape jumătate din viaţă în Occident, Cosmina şi-ar dori să revină în ţară.
„Cel mai uşor ar fi să rămân în străinătate. Ştiu cum să obţin un loc de muncă acolo, cum să merg mai departe. Dar mi-aş dori să vin în România. Sunt atâtea lucruri de făcut în ţara asta. Sunt atâtea proiecte pe care putem lucra”, a spus Cosmina - doctorand în economie la Universitatea din Oxford.
Asemenea ei, alţi peste şapte mii de tineri români studiază în Occident. Singurul mod prin care absolvenţii români s-ar întoarce în ţară ar fi o strategie naţională de integrare a acestora în piaţa muncii. O variantă ar fi crearea unui centru de excelenţă:
„Ideea e de-a reuni, de-a face o punte de legătură între experţii din diaspora şi cei din România. De la China, Europa, America de Nord, America de sud, Orientul Mijlociu. Orice român format într-o universitate bună poate să contribuie în domeniul său de expertiză: de la economie, finanţe, bănci şi ştiinţe sociale, până la psihologie. 'Vrem să venim acasă' - e un mesaj reprezentativ al membrilor noştri”, a declarat Dan Nechita - secretarul general al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.
Studiile arată că mai bine de un sfert dintre cei care-au plecat la studii în afara ţării ar vrea să se întoarcă acasă.
Aproape 90 % dintre ei spun că ar face acest pas pentru o ofertă profesională care să-i motiveze.
Mai bine de jumătate ar accepta o slujbă în România, dacă ar fi plătiţi cu sume cuprinse între 400 şi 1.000 de euro.
O gală a Ligii Studenţilor Români din Străinătate va avea loc la Bucureşti chiar pe 8 ianuarie. Tinerii care s-au evidenţiat peste hotare vor fi premiaţi şi încurajaţi încă o dată să se întoarcă definitiv în ţara lor.