Tratamente salvatoare pentru pacienții cu infarct miocardic acut

Data actualizării: Data publicării:
infarct_miocardic_acut_tratamente_salvatoare_sanador ARTICOL SUSȚINUT DE SANADOR

Infarctul miocardic acut este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în România și apare în urma obstrucționării unei artere coronare din cauza plăcilor de aterom, apărute prin procesul de ateroscleroză. Uneori, plăcile se desprind formând cheaguri (trombi), care blochează fluxul de sânge, privând astfel mușchiul inimii de oxigen și nutrienți și ducând la deteriorarea zonei cardiace deservite de artera blocată.

Deseori, infarctul este resimțit ca o durere intensă în piept, care se menține mai multe minute și care poate fi însoțită și de amețeală, greață, transpirații reci, dificultăți de respirație sau stare de leșin. În lipsa unui tratament medical de urgență, care să permită revascularizarea cordului, mușchiul inimii poate fi iremediabil distrus și se poate ajunge la insuficiență cardiacă sau chiar la deces.

La primele semne de infarct, pacientul trebuie să cheme imediat ambulanța și să ajungă cât mai repede la spital, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și acordarea îngrijirilor necesare. În vederea diagnosticului, medicul va realiza o electrocardiogramă, pentru a verifica impulsurile electrice ale inimii, apoi poate recomanda o coronarografie – investigație care presupune injectarea unei substanțe de contrast în arterele care irigă inima, pentru a identifica cu precizie locul în care s-a produs îngustarea severă sau obstrucția completă a unei anumite artere.

Coronarografia poate fi completată cu o procedură terapeutică – angioplastie coronariană cu stent, tratament minim invaziv salvator în cazul infarctului miocardic acut. Cardiologul intervenționist care realizează procedura va insera un dispozitiv special numit stent în zona în care s-a produs obstrucția, astfel încât circulația sângelui spre inimă poate fi reluată normal. Intervenția nu presupune incizii de mari dimensiuni și deschiderea cutiei toracice, pentru că se realizează prin abord endovascular, fiind necesară doar o mică incizie în artera femurală, pentru introducerea cateterului, care va fi folosit apoi pentru injectarea substanței de contrast și fixarea stentului.

Un alt tratament care poate fi recomandat în caz de infarct miocardic este bypassul aortocoronarian, o intervenție chirurgicală care permite revascularizarea cordului prin devierea circulației sângelui cu ajutorul unui graft , care depășește zona în care artera este sever îngustată sau blocată. Operația se poate realiza clasic, prin sternotomie mediană, cu oprirea cordului și conectarea pacientului la o mașină inimă-plămân, pentru circulație extracorporală. În prezent, în anumite cazuri, procedura se poate realiza și minim invaziv, prin minitoracotomie sau prin tehnici endoscopice.

Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai bune îngrijiri medicale în caz de infarct miocardic, dar și pentru tratarea altor afecțiuni cardiace. În funcție de indicațiile existente pentru fiecare caz în parte, tratamentul se poate realiza intervențional, în Laboratorul de Cateterism Cardiac dotat cu angiografe Philips Azurion 7 de ultimă generație, sau prin proceduri de chirurgie cardiovasculară, în primul bloc operator complet digitalizat din România.

Ori de câte ori este posibil, tratamentul chirurgical se va efectua minim invaziv, prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică, noul bloc operator de la Spitalul Clinic SANADOR fiind dotat cu echipamente endoscopice avansate, 3D și 4K. De asemenea, intervențiile chirurgicale cardiovasculare pot fi completate cu proceduri de cardiologie intervențională, realizate cu ajutorul angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, în același timp operator, deoarece Spitalul Clinic SANADOR dispune de primele săli hibride mobile din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 6 ani, dispărut în 1951, a fost găsit în viață după șapte decenii
Digi FM
Andreea Bănică, dezamăgită după vacanța în Grecia: „Nu mai este ce a fost odată!” Ce a nemulțumit-o pe artistă
Pro FM
Iubita lui Mick Jagger, despre diferența de vârstă de 44 de ani dintre ei: „Nu mă gândesc la asta, oamenii...
Film Now
Filmul care învinge „Transformers One” într-o cursă neaşteptat de strânsă în box office-ul nord-american
Adevarul
Turistă din Cehia, despre România: ”Din cauza creșterii standardului de viață, dispare o parte din...
Newsweek
Cine e românca ce a luat Premiul Nobel pentru cel mai mare experiment din istorie? Neștiută în țară
Digi FM
Ce pensie are Theodor Stolojan. Fostul premier nu s-a ferit să dezvăluie ce sumă încasează lunar: „Am fost...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Foștii colegi din „Friends” își fac griji pentru Matt LeBlanc. „Recenta tragedie le-a arătat cât de scurtă și...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...