Cel puțin șapte oameni și-au pierdut viața în inundațiile istorice din Japonia. Mai multe persoane sunt dispărute

Data publicării:
Inundatii Japonia
Inundații istorice în Japonia. Sursa: Profimedia Images.

Echipele de intervenţie au fost desfăşurate luni în cadrul operaţiunilor de căutare a persoanelor date dispărute după inundaţiile grave şi alunecările de teren care au lovit centrul Japoniei şi au lăsat în urmă cel puţin şapte morţi, conform autorităţilor locale, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Numărul persoanelor decedate a crescut de la şase la şapte în urma ploilor abundente din departamentul Ishikawa, a anunţat guvernul local pe site-ul său.

Şapte persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit acestei surse, care a raportat, de asemenea, 12 răniţi.

Echipele de intervenţie au fost desfăşurate luni în cadrul operaţiunilor de căutare a persoanelor date dispărute după inundaţiile grave şi alunecările de teren care au lovit centrul Japoniei şi au lăsat în urmă cel puţin şapte morţi, conform autorităţilor locale, transmite AFP.

Cursurile de apă din peninsula Noto, o regiune încă afectată după un cutremur devastator din ianuarie, s-au revărsat în acest weekend, torenţii noroioşi inundând drumurile şi mai multe comunităţi.

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a descris "averse fără precedent" în acest weekend. Cantităţile de precipitaţii au depăşit 540 mm în oraşul Wajima, cele mai abundente ploi continue consemnate de la debutul înregistrării acestor date, în 1976.

Luni, aproximativ 3.600 de gospodării erau private de curent electric, potrivit companiei de electricitate Hokuriku, iar numeroase drumuri erau blocate.

În Wajima, unul dintre oraşele cele mai afectate de seismul din acest an, străzile erau acoperite de bălţi noroioase şi de grămezi de crengi.

În weekend au fost emise ordine de evacuare, însă locuitorii s-au întors pentru a curăţa noroiul.

Takaya Kiso, tatăl unei fete de 14 ani dispărută în Wajima, a declarat presei că speră ca aceasta să fie găsită, pentru a o putea "ţine în braţe".

Fiica lui dormea şi s-a trezit când el a sunat-o. "Când s-a uitat afară, arăta ca o mare, apa acoperind drumurile", a explicat bărbatul. După ce Kiso a venit în grabă de la serviciu, casa sa dispăruse, potrivit media locale.

"În aproximativ 30 de minute, apa a ţâşnit în stradă şi a ajuns rapid la jumătate din înălţimea maşinii mele", a declarat pentru AFP Akemi Yamashita, o locuitoare din Wajima, în vârstă de 15 ani.

"Discutam cu alţi locuitori din Wajima şi mi-au spus: 'E atât de sfâşietor să trăieşti în acest oraş'. Aveam lacrimi în ochi când am auzit asta", a spus ea, comparând cutremurul şi inundaţiile cu scene "dintr-un film".

Inundaţiile grave au afectat numeroase case, inclusiv opt centre cu locuinţe temporare din Wajima şi Suzu, unde încă mai trăiesc victimele cutremurului de la începutul acestui an.

"Credeam că în sfârşit m-am stabilit aici şi că voi petrece o iarnă caldă", a declarat pentru AFP Shoichi Miyakoshi, un fost bucătar în vârstă de 76 de ani. Dar "trebuie să o iau de la zero, să mai petrec o iarnă în frig", a spus bărbatul care şi-a pierdut soţia într-un alt cutremur, în 2007.

Cantităţile de precipitaţii din Japonia au atins niveluri record în ultimii ani în mai multe regiuni ale ţării, provocând inundaţii şi alunecări de teren uneori fatale.

Experţii susţin că schimbările climatice măresc frecvenţa, intensitatea şi imprevizibilitatea acestor fenomene

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călător în timp într-o fotografie din 1941: un copil care ține un iPad în mână și...
Digi FM
Andreea Bănică, dezamăgită după vacanța în Grecia: „Nu mai este ce a fost odată!” Ce a nemulțumit-o pe artistă
Pro FM
Iubita lui Mick Jagger, despre diferența de vârstă de 44 de ani dintre ei: „Nu mă gândesc la asta, oamenii...
Film Now
Scott Cohen, actorul din „Gilmore Girls”, despre accidentul în care a fost implicat cu soția lui: „Am crezut...
Adevarul
Turistă din Cehia, despre România: ”Din cauza creșterii standardului de viață, dispare o parte din...
Newsweek
Ajutor la pensie: Când se alimentează cardul de energie pentru iarnă? Ce spune Ministerul de Finanțe
Digi FM
Ce pensie are Theodor Stolojan. Fostul premier nu s-a ferit să dezvăluie ce sumă încasează lunar: „Am fost...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Foștii colegi din „Friends” își fac griji pentru Matt LeBlanc. „Recenta tragedie le-a arătat cât de scurtă și...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...