Trei ore de ninsoare și un strat de nici zece centimetri de zăpadă au transformat traficul pe mai multe drumurile într-un chin. În judeţul Suceava, mai multe tiruri au derapat, iar sărărițele au circulat până spre miezul nopții fără să împrăștie antiderapant. Surse din cadrul CNAIR au precizat pentru Digi24 TV că se face economie deoarece stocul de material antiderapant este limitat.
Pe DN17, la intrarea în localitatea Stroiești dinspre Ilișești, trei tiruri au fost nevoite să se oprească deoarece derapau și nu mai puteau urca panta Unul dintre ele a ajuns deja pe contrasens. Pe carosabil nu a fost împrăștiat nici măcar un gram de antiderapant, a transmis reporterul Digi24.
Pentru șoferii care au circulat între Suceava și Gura Humorului, drumul a fost un chin.
„Patinăm și nu mai pornește.”
„Foarte, foarte prost (n.red drumul), n-au dat cu nimic, sărărițele stau jos acolo.”
„Zăpadă multă, nu se dă cu nici un material antiderapant, nimic, foarte greu se circulă.”
Mai mult decât atât, cele patru utilajele de deszăpezire care au patrulat pe această rută nu au împrăștiat deloc antiderapant până aproape de miezul nopții.
La depozit nici un utilaj nu era la încărcat. Circa șase mașini de sare are secția de drumuri naționale de la Suceava pe stoc. Surse din cadrul companiei eu confirmat că se face economie pentru că alt material antiderapant nu au în acest moment.
Marți însă, șeful regionalei CNAIR Iași, Ovidiu Laicu, dădea asigurări că lucrurile sunt sub control.
„Nu sunt nici un fel de probleme, sunt contracte. Este în siguranţă, avem materiale, avem utilaje care acționează. Problema este să nu fie o ninsoare combinată cu viscol. În rest, dacă ninge abundent nu este nici o problemă, un strat cum se anunță acum, un start consistent de zăpadă de 15, 10, 15, 20 de centimetri se rezolvă fără probleme”, a declarat șeful CNAIR regional Iași, Ovidiu Laicu.
Codul galben de ninsori le-a încurcat planurile şi celor 150 de militari care ar fi trebuit să plece ieri spre Afganistan. Zăpada viscolită şi poleiul a ţinut la sol aeronava uriaşă venită să îi ia, un Boeing C-17 Globemaster III.
Militarii au stat șase ore și jumătate în avion, timp în care s-a încercat, fără succes, degivrarea aeronavei. În funcție de starea vremii, vor încerca să decoleze în zilele următoare.