Alina este elevă în clasa a zecea la un liceu din Bucureşti. Ca mai toţi colegii ei, petrece zilnic câteva ore pe Facebook. A înţeles târziu şi cu preţul unei experienţe neplăcute că distracţia se transformă în pericol dacă treci graniţele.
„Mi-am dat şi numărul de telefon şi după o perioadă de timp am început să fiu sunată, şi ziua şi noaptea, să primesc tot felul de mesaje. Că vrea să ne vedem, dar niciodată nu mi-a spus cine e.”, spune Alina.
Într-un top european de profil, unul din doi copii români se declară victima jignirilor în mediul online. Iar unul din cinci a văzut sau primit mesaje cu caracter sexual. Îngrijorător este faptul că adolescenţii noştri acceptă cu uşurinţă întâlniri cu persoane cunoscute doar pe internet.
„Mă mai bagă în seamă diferite persoane. Le răspund, dar nu mai mult dacă nu mă împrietenesc. Dar dacă te împrieteneşti, te-ai întâlni cu cineva? De ce nu? M-aş întâlni fără nicio problemă.”, spune un adolescent.
Aceşti tineri îşi depăşesc mult părinţii la capitolul cunoştinţe despre internet şi computer. Aşa se explică de ce doar o treime din adulţi controlează activitatea online a copiilor.
Elena Armeanu, mamă: „Ați utilizat până acum vreun program de control parental? Nu. Dar știți să utilizați? Nu.”
Ciprian Grădinaru, sociolog: La întrebarea clasică ce program utilizaţi pentru controlul accesului copiilor la internet, mare parte din părinți spun: programe de tip antivirus, care nu controlează efectiv accesul și mult mai puțini menționează programe de control parental, de blocare a unor site-uri periculoase.
Pentru a-i feri pe adolescenţi de pericolele internetului, Ministerul Educaţiei vrea să instruiască profesori special ca să îi ţină departe pe elevi de capcanele necunoscuţilor.
Iar fundaţia Salvaţi Copiii a lansat un program gratuit de siguranţă online, cu o linie telefonică non-stop pentru consiliere psihologică: 031.80.80.000