Analiză Un nou Viktor Orban apare la orizontul Europei. Cum va arăta axa prorusă, dacă Herbert Kickl devine cancelar al Austriei

Data actualizării: Data publicării:
Herbet Kickl, Viktor Orban și Andrej Babis
Herbet Kickl (plan apropiat), Viktor Orban și Andrej Babis Foto: Profimedia

Următorul lider național din UE pare că va veni din extrema dreaptă. Cu Herbert Kickl în pole-position pentru a deveni cancelar al Austriei, blocul comunitar se pregătește pentru o nouă provocare, scrie Politico.

Herbert Kickl, care ar deveni primul lider de extremă dreapta al Austriei după cel de-Al Doilea Război Mondial, nu a făcut niciun secret că îl admiră pe premierul maghiar Victor Orbán și este probabil să urmeze o cale similară: să se apropie de Kremlin, să se ciocnească de mainstreamul UE și să urmărească politici dure în domenii precum migrația.

Dacă formațiunea sa, Partidul Libertății (FPÖ) preia conducerea, ar însemna o porțiune mare a UE, din Ungaria prin Austria și până în Slovacia sub conducerea prim-ministrului Robert Fico ― și, potențial, până în Republica Cehă, unde fostul prim-ministru Andrej Babiš este lider în sondaje ― ar fi deschisă față de Rusia la trei ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin.

Ar aduce, de asemenea, amintiri tulburătoare pentru Bruxelles, care în 2000 a văzut cum FPÖ, sub conducerea unuia dintre predecesorii lui Kickl, Jörg Haider, a devenit parte a coaliției de guvernare a Austriei. La acea vreme, alte guverne din UE au întrerupt contactele bilaterale cu Viena.


„Al treilea război mondial”

Asemănările dintre Kickl și Orbán, pe care el l-a numit un „model de urmat”, sunt izbitoare. La fel ca Orbán, FPÖ se bazează pe gazul rusesc, critică foarte mult sancțiunile împotriva Rusiei și dorește să reducă ajutorul pentru Ucraina.

Ceea ce este îngrijorător pentru UE, în special în domeniile în care este nevoie de un acord între toate cele 27 de guverne, este că duoul ar lucra probabil împreună pentru a bloca inițiative majore. Orbán a fost un iritant pentru Bruxelles de ani de zile, dar, deși în cele din urmă a cedat adesea presiunilor politice- cum ar fi extinderea UE cu puțin mai mult de un an în urmă - Ungaria și Austria combinate ar putea fi o forță care trebuie luată în considerare.

Nu este greu de imaginat că prima victimă ar putea fi Ucraina.

„Uniunea Europeană urmărește în prezent un curs de escaladare la fiecare pas, care s-ar putea sfârși într-un al treilea război mondial”, se arată în programul partidului lui Kickl.

Sancțiunile împotriva Rusiei fac UE „parțial vinovată” pentru „suferința și moartea din Ucraina și Rusia” și nu fac decât să alimenteze conflicte suplimentare, potrivit lui Harald Vilimsky, principalul candidat al FPÖ la alegerile europene și membru al Parlamentului European.

Partidul lui Kickl face ecou afirmațiilor președintelui ales al SUA, Donald Trump, spunând că UE ar trebui să adopte o „politică de pace” pentru a forța Ucraina să se așeze la masa negocierilor. Partidul s-a angajat să blocheze orice ajutor acordat Ucrainei prin Facilitatea europeană pentru pace.

În 2016, partidul a semnat chiar un „acord de prietenie” cu partidul Rusia Unită a lui Putin, în care cele două părți au convenit să facă schimb de informații și să organizeze consultări comune constante.

Ecouri ale perioadei naziste

În timp ce Kickl a subliniat după invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei că acest acord de prietenie a expirat de atunci, partidul are încă o viziune favorabilă asupra Rusiei. Vizitele lui Orbán și Fico la Moscova au fost descrise drept o „adevărată diplomație a păcii” de extrema dreaptă austriacă.

Kickl, care s-a autoproclamat cancelar al poporului, sau Volkskanzler, în timpul campaniei electorale din 2024 – termenul a devenit proeminent când naziștii au preluat puterea în Germania în 1933 – urmărește, de asemenea, o reînnoire completă a sistemului de azil al Austriei. El a promis că va păstra „omogenitatea” poporului austriac prin suspendarea dreptului de azil printr-o „lege de urgență”.

Programul partidului pledează pentru plasarea unor centre europene de migrație în țări terțe pentru „milioane de oameni” și oprirea plăților către UE dacă blocul nu își respectă promisiunea de a „proteja” frontierele sale externe.

FPÖ urmărește, de asemenea, să destrame Pactul verde european, un set de politici ale UE care vizează să facă blocul neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon, pe care îl consideră una dintre cauzele majore ale lipsei de competitivitate a Europei. „Corsetul reglementărilor UE trebuie rupt”, se arată în programul partidului.

Precedent pentru Germania

În Germania, extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se află pe locul al doilea în sondaje, înaintea alegerilor din februarie, sărbătorește. Deși AfD și FPÖ nu fac parte din același grup pan-european din Parlamentul European, ele sunt strâns aliniate, alimentând temerile la Berlin că Austria ar putea crea un precedent pentru cea mai mare economie și cel mai apropiat vecin al său.

Numirea lui Kickl pentru a forma un guvern a fost criticată în întregul spectru politic din Germania.

„O privire asupra Austriei arată ce se întâmplă atunci când nu mai poți forma o alianță”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, de la Verzi, la radioul public Deutschlandfunk.

Pe de altă parte, Alice Weidel, co-liderul AfD, a cerut centrului german să dărâme cordonul sanitar și să ia în considerare intrarea într-un guvern de coaliție, pledoarie pe care conservatorii au refuzat-o cu fermitate până acum.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cristian Tudor Popescu îi sugerează lui Iohannis ce să discute cu Trump. „Nu vreți și România?”
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...